Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

02.04.2021
948

MILUNOVIĆ POHVALIO MJERE POMOĆI PRIVREDNICIMA I GRAĐANIMA

Predsjednik NVU “Unija privatnih poslodavaca Stari grad Kotor” Rajko Milunović pohvalio je aktivnosti lokalne samouprave u cilju pomoći privrednicima u borbi sa negativnim efektima pandemije COVID 19.

Ističe značaj donošenja seta mjera na šestoj sjednici Skupštine opštine Kotor 31. marta u vrijednosti od 850.000 EUR  za podršku privrednicima i građanima. 

Mjere, za koje su glasali svi prisutni odbornici, između ostalog podrazumijevaju da se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja koriste poslovne prostore u opštinskom vlasništvu, oslobađaju obaveze plaćanja zakupnine u periodu od 01.09.2020. godine do 31.03.2021. godine prema Cjenovniku o utvrđivanju visine zakupnine poslovnih prostorija Opštine Kotor.

Obaveze plaćanja zakupnine za period od 01.09.2020. godine do 31.03.2021. godine oslobađaju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja koriste privremene objekte na javnim površinama, pod uslovom da su do dana podnošenja zahtjeva za korišćenje mjera pomoći izmirili sve obaveze zaključno sa 31.08.2020. godine, uključujući i one koji su po prethodnim odlukama o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima opštine Kotor sklopili ugovor o izmirenju obaveze na rate sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora.

Milunović podsjeća i na oslobađanje obaveze plaćanja naknade za korišćenje javnih površina - ugostiteljskih terasa, oslobađanje plaćanja naknade po osnovu plaćanja lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina…

“Riječ je o veoma izdašnoj pomoći i širokom spektru značajnih mjera u stoprocentnom iznosu. Zahvalni smo predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću i lokalnoj administraciji na naporima koje čine da nam pomognu u ovoj situaciji“, kazao je Milunović za Radio Kotor. On je takođe pohvalio i poteze koje je u tom smjeru imala i prethodna vlast.

Zbog privrednika koji plaćaju privatne zakupe, apelovao je na vlasnike da im, koliko je to moguće, izađu u susret.

Na pitanje o značaju vakcinacije za predstojeću sezonu kaže da cijelu priču opterećuje nepovjerenje u određenu vrstu vakcine, ali da je to veoma značajan proces koji bi trebalo da pomogne u dostizanju koliko toliko boljih poslovnih rezultata u odnosu na 2020.

“Ne mogu nikome da preporučim da li da se vakciniše ili ne, ali zato mogu ponoviti stav zvaničnika da, kada bi postigli značajnije efekte u tom procesu, onda bi ova destinacija, za one koji kao turisti namjeravaju da dođu, bila sigurnija. Povodom informacije o zainteresovanosti poznatih kruzing kompanija za povratak na naše tržište svakako da bih želio da brodovi dođu u što većem broju. Nadam se da će doći pa koliko god da to bude, mada je iluzorno pričati o nekim većim brojevima. Ipak, sama najava daje nadu da ćemo imati prihoda i po tom osnovu”, kazao je Milunović, podsjetivši na značaj vakcinacije posada i putnika.

Za otvaranje granica kaže da je “dobar potez”, ako je u skladu sa mjerama za suzbijanje pandemije.

“Onaj ko je zdrav zašto ne bi došao iz bilo koje zemlje”, kazao je Milunović.

On je najavio mogućnost granskog organizovanja, kao i podmlađivanje, reorganizaciju i izbor novog predsjednika NVU “Unija privatnih poslodavaca Stari grad Kotor” koja djeluje u okviru starog urbanog jezgra.

Podsjećamo da je SO Kotor na sjednici 31. marta odlučila i da se za 50% tokom ove godine oslobađaju plaćanja obaveza sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica po osnovu naknade za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kotor iz člana 18 Odluke o naknadi za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kotor  osim pravna lica iz stava 1 tačke 1 alineje 1 i tačke 2 alineja 1 (benzinske stanice).

Umanjuje se za 50% u ovoj godini plaćanje obaveza za sva pravna lica, preduzetnike i fizička lica po osnovu naknade o za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara iz člana 4 stav 1 tačka 1, podtačka 1.1. (tabela) Odluke o naknadi za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara ("Službeni list Crne Gore - opštinski propisi" broj 29/14, 10/15, 18/15, 21/15, 6/19, 38/19 i 65/19), osim banke, osiguravajuća društva i ostale finansijske organizacije, fiksni, mobilni i kablovski operatori.
Za 50% za 2021. godinu umanjeno je plaćanje obaveza za sva pravna lica, preduzetnike i fizička lica po osnovu članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Kotor iz člana 1 Odluke o visini, načinu obračuna i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji opštine Kotor ("Službeni list Crne Gore - opštinski propisi" broj 49/19 i 10/20); 8. Odlaže se plaćanje godišnjeg poreza na nepokretnost za 2021. godinu i to prva rata do 31.08.2021. godine, a druga rata do 30.11.2021. godine.
Registrovani poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Kotor koji posjeduju ID karticu, izdatu od strane Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, oslobađaju se plaćanja dnevne naknade za korišćenje jednog stola za prodaju sira i ostalih mliječnih proizvoda, ribe, svježeg i suvog cvijeća, svježeg voća i povrća, utvrđene Cjenovnikom broj 3192 od 10.09.2012. godine – DOO “Komunalno Kotor” Kotor”, do 31.05.2021. godine.

Razgovor sa predsjednikom NVU “Unija privatnih poslodavaca Stari grad Kotor” Rajkom Milunovićem  možete poslušati u emisiji "Život je more" sjutra od  11 sati.

 

Foto arhiva Radio Kotora

 

Podijeli na: