Ekonomija

14.09.2022
388

MILUNOVIĆ: SEZONA EVIDENTNO BOLJA OD PRETHODNE; GLAVNI PROBLEM UGOSTITELJA NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Glavna turistička sezona bila je bolja nego prošle godine, a karakteriše je oporavak od kovid pandemije na globalnom nivou, ali i problem nedostatka radnika u sektoru ugostiteljstva,  ocijenio je predsjednik Unije privatnih poslodavaca Stari grad Kotor, Rajko Milunović. 

„Ovogodišnja glavna turistička sezona je u svakom slučaju bila bolja nego prošla. Odvijala se u znaku oporavka od kovid pandemije u svijetu. Konkretno kada smo mi, kao destinacija u koju dolaze i najveći svjetski kruzeri, u pitanju, možemo reći da je ova industrija bila dosta „oprezna“ i nije bilo toliko putnika na brodovima, kao što bi to bilo recimo 2019. koju uzimamo kao parametar za sve dobre godine. U samom startu bilo je često i više posade nego putnika, tako da je tada rezultiralo i manjom posjetom“, kazao je Milunović u emisiji „Ljetnje priče“ Radio Kotora. 

Kaže i da gosti koji, pored onih sa kruzera, dolaze u Kotor i autobusima, „nisu bili tako platežno sposobni kao nekada, što ugostitelji najbolje znaju da ocijene“. 

„Ipak, obzirom na ovoliki kvantitet, a to je oko 30 do 40 % više gostiju nego 2021. godine možemo biti zadovoljni“, rekao je Milunović. 

Ističe da su za ugostitelje najveći problem ove sezone bili radnici, kojih na tržištu nije bilo dovoljno.

„Tako, bez uvrede za one koje smo angažovali, morali smo da prihvatimo i one po principu „daj što daš“. Tako je i danas. Date recimo oglas da tražite konobare, ili za prodaju sladoleda, nema ko da se javi. Prosto je to nevjerovatno. To je problem sa kojim ćemo se srijetati sigurno i dogodine i koji će biti mnogo izraženiji nego sada. Problem bi se trebao rješavati na državnom nivou, zatim otvaranjem više škola koje obrazuju ovaj kadar, prekvalifikacijama...“, kazao je Milunović. 

Predlaže i da one koji su na birou rada, a odbijaju ovu vrstu posla nekoliko puta, treba brisati sa evidencije. 

„Ovo kadra što u turizmu iznjedre fakulteti, nakon par godina stekne praksu i dodatnu edukaciju i ode vani. Poznato je i da destinacije, poput Hrvatske, mnogo bolje plaćaju ovu vrstu radne snage“, kazao je Milunović. 

Dodaje i da plate u turističkim djelatnostima, ugostiteljstvu konkretno, „ni kod nas nisu tako loše“, pa tako npr. kuvar u njegovom lokalu ima platu 1.700 EUR, šanker 900 EUR, konobar 700 EUR, radnik na prodaji sladoleda 600 EUR. 

Inače, lokalna radna snaga je angažovana u procentu od 40 do 50% posto, ostali su iz drugih krajeva Crne Gore, a ima ih i iz inostranstva, Turske npr. 

„Već sada se za pomenute radnike sa strane mora obezbijediti i smještaj, a ne znam da li kvalitet baš odgovara tome što platite. Ovo opet kažem sa željom da nekoga ne uvrijedim, ali to su činjenice. Problem je sada u postsezoni još i teži“, kazao je Milunović. 

Konstatovao je da je evidentno da je problem buke iz nekih lokala evidentan u dužem vremenskom periodu, ali i da bi se sve moglo riješiti dogovorom i na obostrano zadovoljstvo (stanovnika i vlasnika i zakupaca lokala). 

Za problem odlaganja otpada u Starom gradu rješenje bi, kaže,  bilo češće odvoženje. 

„Taj problem se mora rješavati jer je čistoća ogledalo neke destinacije“, poručio je Milunović.

Predrag Nikolić  

 

Podijeli na: