Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

10.09.2021
816

MILIĆ ZA RADIO KOTOR: RAZMJENA MLADIH KUVARA SREDNJOŠKOLACA NA RELACIJI KOTOR-SANTA BARBARA OD IZUZETNE VAŽNOSTI

Vlasnik prestižnog restorana “Divino” u Los Anđelesu Goran Milić, osnivač Kulinarske akademije (“Goran Milić Santa Barbara”), organizovao je dolazak dvoje srednjoškolaca Ave Engle i Marcela Chacona iz Kalifornije kako bi obavljali stručnu praksu u hotelu “Regent Porto Montenegro” u Tivtu, uz asistenciju šefa kuhinje Marka Živkovića.

“Ovo gastronomsko, istorijsko i kulturološko iskustvo planirali smo prije početka pandemije korona virusa, ali nas je COVID-19 u tome privremeno zaustavio. Razmjena mladih kuvara na relaciji Kotor-Santa Barbara je veoma značajna i pruža nevjerovatne mogućnosti”, kaže Milić koji već desetak godina djeci sa oštećenjem sluha i govora “Dr Peruta Ivanović” iz Kotora pruža priliku za sticanje kulinarskih znanja i obezbjeđuje stažiranje u Crnoj Gori, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama, te profesionalna zaposlenja u elitnim restoranima.

“Zahvaljujući razumijevanju i podršci lokalne uprave, najprije tadašnje predsjednice Marije Ćatović, kao i direktora Instituta za rehabilitaciju djece za oštećenjima sluha i govora Borisava Kašćelana, do sada smo održali nekoliko donatorskih večeri. Sav prihod bio je namijenjen ovom Institutu, danas Resursnom centru, a novac je upućen za obuku i dodatno usavršavanje učenika u kulinarskim vještinama u inostranstvu. Tako su kotorski srednjoškolci imali priliku da posjete mnoge zemlje, upoznaju se sa različitim kulturama, jelima i načinima njihove pripreme”, pojašnjava Milić.

Budućim profesionalnim kuvarima pred dolazak u Kotor objasnio je da boravak na ovim prostorima znači da će unaprijediti svoja znanja, upoznati novu sredinu, kulturu i steći nova prijateljstva. Upravo to su nam potvrdili Ava i Marcelo, istakavši da su očarani jedinstvenom prirodom Boke i njenim stanovnicima koji su srdačni i gostoljubivi. U hotelu “Regent Porto Montenegro” radili su, kažu, timski i veoma posvećeno, a važno im je da brzo napreduju i usvajaju savjete starijih i iskusnijih kolega.

Milić za naš program najavljuje ponovni dolazak u ljeto naredne godine.

“U planu je da nova grupa mladih kuvara iz Santa Barbare 2022. godine posjeti Kotor. Isto tako i kotorski srednjoškolci moći će da dođu kod nas u Ameriku. Želim da taj naš most saradnje bude što čvršći i da gastronomsku ponudu Kotora podignemo na što veći nivo. To naš grad zaslužuje, a budući da su naša djeca do sada pokazala izuzetan stepen stručnosti i zavidne kulinarske vještine, za njih nema bojazni  kada je u pitanju opstanak na tržištu. Stečene, prijateljske veze između Kotora i Santa Barbare iz godine u godinu napreduju i vjerujem, trajaće još dugo”, zaključio je Milić.

Podsjetimo, Inicijativu za bratimljenje grada Santa Barbare u Kaliforniji-SAD sa Kotorom pokrenuo je dr Isak Adidžes osnivač i profesionalni direktor Adidžes Instituta u Santa Barbari u Kaliforniji.

Skupština Opštine Kotor je 2009. godine donijela je Odluku o prihvatanju inicijative gradonačelnice grada Santa Barbara o realizaciji saradnje i bratimljenja Opštine Kotor i ovog grada. U okviru saradnje pobratimskih gradova, već godinama unazad uspješno se realizuju projekti usmjereni ka mladima iz oblasti umjetničke muzike, pozorišta, gastronomije i sporta.

 

 

 

Podijeli na: