Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

24.09.2021
290

MILATOVIĆ: ZADOVOLJSTVO GRAĐANA JE ONO ČEMU VLADA TEŽI

Na današnjoj 4. sjednici Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone, kojom predsjedava ministar Jakov Milatović, konstatovano je da je oporavak turizma uticao na cjelokupni oporavak crnogorske aktivnosti što je omogućilo projektovanje rasta od 10%.
Ministar Milatović osvrnuo se na ljetnju turističku sezonu i kazao da je zadovoljan rezultatom koji je ostvaren i da je ona djelo zajedničkog truda koji je uložen od početka godine. „Posebno me raduje kada iz komunikacije sa građanima i turističkim poslenicima dobijem informaciju da je minus iz prethodne godine pokriven i da su zadovoljni poslovanjem tokom ove ljetnje sezone. Građani su zadovoljni, a to je ono čemu ova Vlada teži“, rekao je ministar.
U nastavku svog izlaganja on je ukazao na rezultate turističke sezone. Po podacima Uprave policije, od početka maja do kraja avgusta broj registrovanih stranaca koji su ušli u Crnu Goru iznosi 2.3 miliona, što je pet puta više u odnosu na 2020. godinu, a na nivou od 82% u odnosu na 2019. godinu. Ako se uzme u obzir samo špic sezone, odnosno jul i avgust, u CG je ušlo 1.6 miliona stranaca što je na nivou od 95% iz 2019. Takođe, prosječna nedeljna popunjenost smještajnih kapaciteta po podacima NTOCG za isti period je sedam puta veća u odnosu na 2020. godinu a na nivou od 80% u odnosu na 2019, dok je za mjesece jul i avgust na nivou od 85% u odnosu na 2019, i osam puta više od 2020. godine.
„Prihodi od turizma u 2019. godinu su iznosili 1.1 milijarda EUR, dok su za 2020. iznosili 144 mil EUR, to znači da su pali za 87% u odnosu na 2019. Prošla Vlada je rebalansom budžeta u junu 2020. planirala prihode od turizma 700 mil EUR, što je omaška planiranja 500 mil EUR imajući u vidu prihod koji je realizovan – 144 mil EUR. Ova Vlada je međutim u martu ove godine predviđala 700 mil EUR prihoda od turizma, i njih smo ostvarili u prva tri kvartala, što je jedan sjajan rezultat“, kazao je Milatović.
„Samim tim oporavak turizma uticao je na cjelokupni oporavak crnogorske ekonomije čime se direktno uticalo i na stabilnost javnih finansija. Podsjetiću vas da je prošle godine u Crnoj Gori zabilježen najveći pad ekonomije od 15% i to je bio daleko najveći pad u Evropi. Ove godine Vlada projektuje rast ekonomije od 10%. Suficit budžeta za tri ljetnja mjeseca, jun, jul i avgust ove godine bio je na nivou od 100 mil EUR što je više za 250 mil EUR u odnosu na deficit od 100 mil u istom periodu prošle godine“, naglasio je ministar.
Milatović je prisutne upoznao sa predstojećim aktivnostima Ministarstva ekonomskog razvoja koje se odnose na usvajanje Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kao i Strategiju razvoja zdravstvenog turizma koji su planirani da se nađu u Skupštinskoj proceduri do kraja godine. Pored toga Ministarstvo će raditi na izradi politika koje će pomoći pripremu postsezone i zimske sezone, diverzifikaciju turizma, podsticaju ruralnog turizma u kojem leži veliki potencijal.
Na kraju ministar je još jednom ukazao na značaj vakcinacije i pozvao sve članove Koordinacionog tijela da daju svoj doprinos u kontinuiranom podsticanju građana da se vakcinišu jer je to za sada jedini način da pobijedimo Covid 19.
Državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović je upoznala članove KT sa statusom softverskih rješenja na graničnim prelazima i to sistema RB 90 kao i CTR. Ovi sistemi i njihovo usavršavanje su izuzetno važni za upravljanje turističkim podacima, odnosno omogućavaju da u svakom momentu imamo podatke koji su ispravni, precizni i adekvatni čime ćemo na lakši i posve bolji način moći da pratimo turističke podatke.
Iz TO Tivat naglašavaju da su zadovoljni proteklom sezonom i da su se zajedno sa Opštonom Tivat, lokalnim javnim preduzećima i cjelokupnom turističkom privredom trudili da ova turistička sezona bude uspješna. “Poslednjih godinu dana sa fokusiranim marketinškim kamapanjama cjelokupne turističke privrede naročito naših strateških partnera uspjeli smo da animiramo značajan broj turista da posjete našu Opštinu, čemu je umnogome doprinijela i odluka Ministarstva ekonomskog razvoja o otvaranju granica što je dodatno motivisalo turiste. Tokom sedam mjeseci Tivat je posjetilo preko 50 000 turista, što je ostvarenje od 60% u odnosu na 2019. godinu. Gosti su ostavrili 455 000 noćenja, a to je ostvarenje od 76% u odnosu na 2019”, kazala je Danica Banjević direktorica TO Tivat. Iz TO Tivat kažu da je posjećenost tokom avgusta i septembra bila značajno bolja u odnosu na 2019. U Tivtu trenutno boravi preko 3 600 turista, 13% više u odnsou na 2019 godinu. Bilježe dobru posjetu u privatnom smještaju.
U novoj avio kompaniji To Montenegro su takođe zadovoljni poslovanjem ostvarenim tokom ljetnje sezone. “Prije svega ponosni smo na činjenicu da je kompanija postojala ove sezone imajući u vidu da na proljeće ove godine nije bilo izvjesno da li ćemo imati operativnu državnu kompaniju do početka sezone. Ovo dugujemo velikom trudu cijelom timu To Montenegro kompanije. Druga stvar na koju smo ponosni su rezultati koje smo postigli. Realizovano je 900 letova, preko 70 000 putnika smo prevezli, imali smo čarter letove kao i druge posebne letove. Treća činjenica se odnosi na to što je kompanija od samog starta postavljena na zdrave osnove što će biti jedna dobra osnova za dalji razvoj kompanije”, saopštio je izvršni direktor To Montenegra Predrag Todorović.

(Ministarstvo ekonomskog razvoja
Vlada Crne Gore)

Podijeli na: