Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

28.02.2024
1464

MARKOVIĆ: DUG POTROŠAČA PREMA VODOVODU KOTOR OKO 2,4 MILIONA EURA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Dug fizičkih lica prema DOO „Vodovod i kanalizacija Kotor“ iznosi blizu 1,9 miliona eura, dok pravna lica duguju oko pola miliona eura, saopštio je Radio Kotoru direktor Đuro Marković.

On je gostujući u današnjoj emisiji „Naša opština“ kazao i da u kategoriji fizičkih lica ima 12.652 potrošača, a u kategoriji pravnih lica 1.133.

„Predviđeno je da Društvo ove godine iz opštinskog budžeta dobije dotaciju u iznosu od 250 hiljada eura za troškove preuzimanja nedostajućih količina vode iz Regionalnog vodovoda. Za nabavku novih vozila predviđeno je 150 hiljada eura“, naveo je Marković.

On je precizirao da je u voznom parku Društva sedam automobila marke „Dacia“, kupljenih 2017.  godine, pet „Lada Niva“, kamion za fekalnu kanalizaciju, cistijerna za pitku vodu, kamion za građevinske radove, poluteretni kamion za prevoz radnika na teren i bager.


„Sva vozila su veliki potrošači goriva, stara su 20, 30 godina i često se kvare. Od najveće važnosti nam je poluteretni kamion koji je prilično dotrajao. Naša ideja je bila da se kupi novi, kao i pet Dacia tako da bi iz upotrebe izbacili Lade, a da mi iz sopstvenih sredstava kupimo manji bager. Na taj način bismo smanjili potrošnju goriva i imali vozni park koji bi narednih deset, petnaest godina zadovoljavao naše potrebe“, ocijenio je Marković.

Kada je riječ o Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, Opština Kotor za „PPOV Kotor-Tivat“-DOO Tivat godišnje izdvaja 350 hiljada eura.

„Taj novac ne dobija naše DruštvoPPOV svakog mjeseca Opštini fakturiše račun za količinu otpadne vode koja uđe u postrojenje, a Opština sredstva prebacuje Vodovodu koji ga preusmjerava PPOV-u“, kazao je Marković.

Dodaje da je za količine vode koja se u ljetnjim mjesecima dostavlja potrošačima na području Donjeg Grblja, gdje ne postoji javni vodovodni sistem, od strane Opštine ove godine predviđeno 100 hiljada eura, za šta se raspisuje tender.

„Za tu namjenu je prošle godine bio takođe iznos od 100 hiljada eura koji nije iskorišćen do kraja. Plaćeno je 80-tak hiljada eura“, rekao je on.

Podsjeća da od 2010. godine, kada je u rad pušten Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, u Kotoru nema restrikcija u vodosnabdijevanju.

„Glavno gradsko izvorište Škurda na Tabačini se obično sredinom ljeta povuče, gornjogrbaljski izvori presuše, a dotok vode u tunelu Vrmac smanji, pa se u tom periodu snabdijevanje obavlja sa izvorišta Orahovac koje nema dovoljne kapacitete za cijelo gradsko područje. Zbog toga smo prinuđeni da preuzimamo veće količine vode iz Regionalnog vodovoda, čime se povećavaju i troškovi Društva. Inače, Regionalni vodovod je ove godine povećao cijenu svojih usluga sa 0,35 eura na 0,40 eura za litar preuzete vode, što je poskupljenje oko 15 posto“, naglašava Marković.

Što se tiče kanalizacionog sistema čiji je, ističe, najvažniji dio pumpna stanica Peluzica, naglašava saradnju sa kooperantom - firmom „Univerzal“. 

Kanalizacioni sistem je izgrađen od Peluzice do Kavalina u Dobroti i na drugoj strani zaliva do  hotela „Splendido“ na Prčanju.  

„Jedan od najbitnijih infrastrukturnih projekata na području Kotora je izgradnja kanalizacionog sistema od hotela Splenindo na Prčanju do kraja Stoliva i na području Perasta. Projekat je završen, izabran je izvođač - firma Jedinstvo iz Užica, sa kojom treba da se potpiše ugovor. Nadam se da bi radovi mogli početi tokom ove godine, u oktobru- novembru. Realizacija tog projekta trajaće možda dvije godine, ali građani/ke će osjetiti benefite, a imaćemo i čistije more“, smatra Marković. 

Osvrćući se na naplatu, navodi da račune za utrošenu vodu redovno izmiruje 96 posto potrošača.

„Uvijek postoji 4 do 5 posto onih koji izbjegavaju da plaćaju račune, ali su prvi koji se javljaju kada voda nestane. Mi smo uvijek spremni na dogovor i saradnju“, poručuje Marković.

Uz podatak da Društvo izvodi i građevinske radove, pojašnjava da se nakon otklanjanja kvara na mreži, lokalitet vraća u prvobitno stanje.

Pri tome je, kako naglašava, neophodno sačekati nekoliko dana kako bi se „teren slegao“, te potom pristupilo betoniranju.

Društvo trenutno ima „osam do devet“ vodoinstalatera i suočeno je sa problemom angažovanja novih, ali i fizičkih radnika.  

„Teško je naći nove ljude koji bi došli da uče zanat, odnosno došli obučeni da rade. Takođe, problem je nedostatak fizičkih radnika, kojih trenutno imamo pet. Ovom prilikom bih pozvao svakoga ko je zainteresovan, jer je posao redovno plaćen“, naveo je Marković.

U preduzeću je stotinu stalno zaposlenih.
 
„Stupio sam na dužnost u junu 2022. godine kada je taj broj bio 110. Od tada je, dakle za proteklih godinu i po, primljeno četvoro njih, dok je 14 otišlo. Imali smo dva dobrovoljna odlaska, ljude koji su otišli u penziju, koji napuštaju radna mjesta. Doprinosi se redovno plaćuju, a Društvo je likvidno i nema dugovanja prema dobavljačima “, zaključio je  Marković.

Podijeli na: