Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

13.01.2020
1353

LUČIĆ: PONOS CRNE GORE KAO POMORSKE SILE DANAS BRANE SAMO POMORCI, PAR AGENCIJA I ČETIRI BRODA

Predstavnik engleskog “Nautical Instituta” za Crnu Goru, kap. Boro Lučić, ocijenio je da je glavni razlog za loše stanje u kojem se, kako navodi, nalazi crnogorska pomorska privreda, usporenost državne administarcije. 

Gostujući u emisiji „Razgovori nedjeljom“ Radio Kotora, kap. Lučić je kazao da o kaskanju za svijetskim pomorskim trendovima najbolje govori podatak da međunarodne konvencije, usvojene prije 10 i više godina, kod nas još nisu u primjeni. 

On je ocijenio da je iz godinu u godinu stanje u pomorskoj privredi sve lošije. 

,,Od nekadašnje pomorske sile u regionu, postali smo više primorska sila sa hotelima i restoranima. Ono što je još ostalo da brani taj ponos nekadašnje crnogorske pomorske privrede to su crnogorski pomorci, par agencija koje dobro rade i četiri broda nacionalnih kompanija“, kazao je Lučić. 

Agenciju za ukrcaj pomoraca kap. Lučić je otvorio je jer je i  sam uvidio koliko mladih pomoraca čeka na svoj prvi ukrcaj. 

,,Isključivo sam se bazirao na ukrcaj kadeta, da bih mladim ljudima pomogao da krenu. Imam odličnu saradnju sa Pomorskim fakultetom iz Kotora. Već su prošle dvije, tri generacije kadeta koji su sada oficiri i napreduju, tako da polako stvaramo neki svoj kadar na tankerima. Siguran sam da je to bio pravi potez jer sam ostvario jednu veliku želju da pomognem ljudima koji su u situaciji u kojoj sam ja bio 90-ih kada sam tražio ukrcaj poslije kadeture“, kaže Lučić.

 Podsjeća na ratne devedesete godine prošlog vijeka kada je kadetima bilo teško naći ukrcaj. 

,,Danas smo u sličnoj situaciji iz razloga što je pomorstvo u velikoj krizi, a kadeti i oficiri uopšte se više uzimaju iz Azije i Latinske Amerike nego iz Evrope. Dakle situacija je slična, samo je različit uzrok problema za ukrcaj mladih pomoraca. Kroz osnivanje NVU Agencija za ukrcaj pomoraca odlučili smo da poguramo ovo pitanje sa mrtve tačke, jer je sada definitivno jasno da u Crnoj Gori Ministarstvo i resorni Direktorat apsolutno nemaju sluha za pomorstvo, tako da mi koji predstavljamo neku sponu između školstva, pomoraca i brodara, pokušavmo kao udruženje da pokrenemo stvari sa mrtve tačke. Kako sada stoje stvari mi za par godina nećemo više imati kome da da ponudimo naše pomorce, niti će u svijetu pomorstava za njima biti potražnje“, ističe dalje Lučić. 

Kada je riječ o pomorskoj privredi Crne Gore, ostali su samo pomorci kao zadnja stavka. 

„Da se vratim na devedesete kada smi imali Jugooceaniju sa preko 20 brodova, Prekookeansku sa više od 10 brodova, Luku Bar koja je dobro radila, Luku Zelenika, Jadransko brodogradilište, Arsenal i stalnu liniju Bar-Bari. Od svega nakon 30 godina imamo škole, centre za obuku i pomorce. Tako da smo sami sebe spustili na jedan marginalni nivo dok se u svijetu pomorstvo razvija na potpuno drugačiji način. Brodovi su sve sofisticiraniji, sa sve više elektronike, a sve manje posade je potrebno. Još od Jugooceanije smo izgubili taj dio sa nižom posadom, kormilarima, mehaničarima i tu posadu je jedino uzimao MSC u manjem broju. Došli smo u situaciju da taj kadar nemamo kome da ponudimo niti se traže“, zaključio je Lučić.

 Iz bogate pomorske karijere mr. pomorstva Bora Lučića, člana brojnih domaćih i međunarodnih profesionalnih udruženja, ističemo njegov doprinos uspostavljanju diplomatskih odnosa pacifičke ostrvske zemlje Kiribati sa Crnom Gorom. Završio je Masters studije na Univerzitetu Midllesex u Londonu, a prije toga je diplomirao na Univerzitetu Tasmanija iz oblasti menadžmenta brodogradilišta.

Lučić je i autor više knjiga koje se bave treningom pomoraca i pomorskom tradicijom Boke Kotorske. 

Učesnik je nedavno održane osnivačke konferencije Udruženja agencija za ukrcaj pomoraca.

Podijeli na: