Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

02.06.2023
456

LUKA KOTOR – U PROŠLOJ GODINI OSTVARENI NAJBOLJI REZULTATI POSLOVANJA U ODNOSU NA SVE PRETHODNE GODINE

Luka Kotor je, prema svim pokazateljima Izvještaja o poslovanju i Izvještaja o radu Odbora direktora, 2022. godinu završila sa najboljim poslovnim rezultatima ikad ostvarenim u radu ovog javnog privrednog subjekta u većinskom opštinskom vlasništvu.

Iako je tokom 2022. godine uplovio manji broj kruzera i doveo mnogo manji broj putnika u odnosu na 2018. ili 2019. godinu, dobrim upravljanjem  ostvaren je prihod od 4.165.930 eura, što je za 39% više od prihoda iz 2018. godinu (3,0 mil. eura) i za 8% više od ostvarenja iz 2019. godine (3,8 mil.eura).

Na prihodnoj strani uvedeno je niz mjera, koje su dugi niz godina zanemarivane, kao što su promjena tarifnika za pojedine lučke usluge (naročito u marinskom dijelu), čija se cijena nije mijenjala od 2013. godine. Formirana je cjenovna politika koja omogućava veći prihod uz zadržavanje konkurentske pozicije. Pored toga, poslovodstvo je preduzimalo sve radnje u spriječavanju protivzakonitog pokušaja oduzimanja poslova pilotaže (za koji je Luka Kotor krajem 2020. godine uredno potpisala Koncesioni Ugovor na 4 godine), od strane pojedinih privatnih kompanija, braneći interese kompanije.

Na rashodnoj strani, vođena je stroga kontrola trošenja sredstava, a jedna od mjera je bila i racionalan odnos prema zapošljavanju, čime je Luka Kotor svrstana u red jedinog javnog preduzeća koje nije imalo nijedno novozaposleno lice tokom zadnje dvije godine poslovanja. U prvih šest mjeseci 2022. godine na snazi je bila Odluka o smanjenju zarada zaposlenih od 40% , donesena još u 2021. godini, a od jula mjeseca i stabilizaciji poslovnih prilika zarade su vraćene na nivo iz važećeg Kolektivnog ugovora.

Takav odnos prema upravljanju kompanijom uticao je na ostvarivanje bruto dobiti u poslovanju od 1.449.666 eura , koja je takođe najveća dobit u poslovanju do sada ostvarena. U odnosu na 2018. godinu dobit je uvećana za 62%, a u odnosu na 2019. godinu za 20%. Ostvareni poslovni rezultat značajno je doprinio da se saniraju gubici u poslovanju izazvani dvogodišnjom Covid krizom, te da se u 2023. godini uđe bez opterećujućih gubitaka.

Kreiranjem i usvajanjem procedure vezane za naplatu potraživanja, uvedena je kontrola i u ovom važnom segmentu poslovanja. Tako je 2022. godina završena sa 550.080 eura potraživanja, što je za 50% manje od istih zabilježenih na kraju 2019. godine (1.025.318 eura).

Po pitanju investicionih aktivnosti, donešena je Odluka o 1,3 miliona vrijednoj investiciji u izgradnji Marine Kotor, ne samo kao Ugovornu obavezu iz Koncesionog Ugovora, već i kao poslovnu Odluku kojom se pravi disperzija rizika u poslovanju Društva, a na što nas je opomenula Covid kriza. Ova investicija je vrijedna pažnje i kao doprinos uređenju ovog dijela zaliva i obezbjeđenju 173 privezna mjesta za plovila, što je za 188% , ili gotovo 3 puta više od dosadašnjeg kapaciteta (60 vezova). U okviru navedene investicije, napominjemo da ista obuhvata i uređenje prvog komunalnog veza sa 40 priveznih mjesta za građane Kotora.

Ponosno ističemo da je odgovornom poslovnom politikom, u jednom od najtežih perioda u poslovanju kompanije, sačuvan postojeći broj zaposlenih, povećana imovina kompanije i njena vrijednost akcionarima.

 

Služba za odnose sa javnošću LUKA KOTOR AD Kotor

 

 

Podijeli na: