Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.04.2024
1051

LUKA KOTOR AD NA SAJMOVIMA U ĐENOVI I MAJAMIJU ( AUDIO)

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor

Predstavnici „Luka Kotor“ AD početkom mjeseca su učestvovali na sajmu u Đenovi koji je po prvi put predstavljao jednu vrstu ekspo dešavanja na nivou kruzing industrije.

Direktor kompanije, Ljubo Radović, ističe da se radi o značajnom događaju koji je okupio cjelokupnu industriju kada je u pitanju evropsko područje, uključujući i segment naučnih pristupa koji se odnose na zaštitu mora, ali i na upotrebu fosilnih goriva. Napominje da će, shodno  preporukama i odlukama, upotreba fosilnih goriva biti zabranjena 2050. godine.

„Kao i operativni dio koji se odnosi na djelatnost same kruzing industrije. Imali smo priliku da u okviru panela predstavimo način na koji se odvija politika rezervacije i dolazaka brodova u našoj luci kao jedan od pozitivnih primjera na koji način bi i pojedine luke Mediterana mogle da ostvaruju te svoje poslovne aktivnosti“, navodi Radović.  

Kako dodaje, značajno je istaći i potrebu da se prezentuje šta ustvari ova industrija predstavlja, ne samo za Jadransko-jonski basen kome gravitivamo, već generalno na kompletan Mediteran i cjelokupnu industriju kruzinga u svijetu.

„Dakle, za ovu godinu je planiran izlazak četiri nova broda. U naredne četiri godine, do 2028., će biti ukupno 33 nova broda. To je procijenjena vrijednost nekih 65 milijardi eura. Naglašavam ovo da bi se mogao steći utisak kojeg su obima investicije koje se ulažu u ovu industriju“, kaže, između ostalog, Radović.

Prilika je, dodaje, da upravo luka Kotor kao jedna od tri najbolje pozicioniranih u ovom dijelu Mediterana, ima mogućnost da ugosti takva plovila, te da kroz interaktivni pristup u pružanju tih usluga omogući unaprijeđenje cjelokupne zajednice.

„Dakle, brodovi se grade po novim tehnologijama. Takve su i predstavljene panel disukije o upotrebi novih sistema sa hidrogenskim motorima, metanolom i sve ono što prati kompletnu industriju i promjenu u strukturi samih plovila - unaprijeđenje sistema za korišćenje drugih alternativnih vidova i upotreba energije. Bila je to prilika da se mnogo stvari čuje u očekivanju onoga što ćemo mi kao pružaoci usluga moći da ponudimo kada je u pitanju destinacija zaliva Boke Kotorske“, konstatuje Radović.

Predstavnici kompanije učestvovali su i na sajmu „Seatrade Cruise Global 2024“u Majamiju koji je okupio predstavnika cjelokupne kruzing industrije i turizma.

„U pozadini dešavanja koji predstavlja sajamski karakter su bili poslovni susreti sa predstavnicima kompanija o tome kakvi su planovi za naredni period“, zaključuje Radović.

Direktor „Luka Kotor“ AD Ljubo Radović gost je u emisiji „Život je more“ koja na programu Radio Kotora sjutra od 11 časova.

Emisiju uređuje i vodi Predrag Nikolić,  a možete je poslušati na linku Život je more.

 

Podijeli na: