Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.08.2020
1433

LOMPAR: JAČANJE ODNOSA LOKALNE UPRAVE I PRIVREDNOG SEKTORA-CILJ IZRADE ČETVOROGODIŠNJEG PROGRAMA RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA

Izrada Programa za razvoj preduzetništva za naredne četiri godine je u toku. Kako je danas u emisiji „032“ Radio Kotora saopštila sekretarka opštinskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar, on će podrazumijevati jačanje odnosa između lokalne uprave i privrednog sektora. “Budžetom za 2020. godinu Opština Kotor je opredijelila finansijska sredstva za pomoć registrovanim poljoprivrednicima i marikulturistima, kao i za pomoć ženskom preduzetništvu. Takođe, podržali smo i Social Impact Award program koji promoviše socijalno preduzetništvo mladih”, pojasnila je Lompar.

Kada su u pitanju nefinansijske pomoći, kaže, pokrenute su aktivnosti u cilju promocije lokalnih preduzetnika, pružanja informacija i jačanja saradnje javnog i privatnog sektora. “Organizovali smo manifestaciju Guštajmo naše #madeinkotor, finansirali zakup štandova za poljoprivredne proizvođače i proizvođače rukotvorina na sajmu Najbolje iz Crne Gore u Podgorici (Delta city) i događaju Montenegrin Farmer's Market u Tivtu (Porto Montenegro), organizovali radionice na temu klasterizacije, štampali informativne brošure-vodiče za registraciju biznisa, a uveli smo i Info srijedu-dan kada su naše službenice na raspolaganju za sve zainteresovane kojima je potreban savjet ili informacija”, rekla je Lompar, najavivši za 17. avgust u Kotoru predavanje na temu “Covid 19 i krizni menadžment u malim i srednjim preduzećima”. Gosti će, kaže, biti tri eminentna profesora sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici koji će preduzetnicima iz našeg grada dati praktične savjete kako se ponašati u novoj realnosti sa korona predznakom.  

Lompar podjeća da je Opština Kotor u dva navrata donijela set mjera za pomoć privredi i građanima u novonastaloj, kovid situaciji. “Mjere su se odnosile na oslobađanje/smanjenje zakupnina prostora, terasa, oslobađanje plaćanja komunalnih taksi za korišćenje javnih površina, naknada za puteve i slično”, podsjetila je Lompar. Iznimno je važno da javni i privatni sektor sarađuju, naša vrata su uvijek otvorena da podržimo bilo koju kvalitetnu inicijativu. Naš cilj jeste zadovoljan preduzetnik”, poručila je Lompar.

Ekonomski oporavak države, pojašnjava, zavisiće od brzine prilagođavanja na novonastalu situaciju. “Sada je vrijeme da preduzetnici iskažu one osobine koje ih čine uspješnima-da se brzo prilagode, u svemu vide šansu, inspirišu druge i ne odustaju”, zaključila je Lompar.

 

 

 

Podijeli na: