Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

28.04.2023
708

KOMUNALNO PREDUZEĆE NABAVILO NOVE KONTEJNERE – METALNI ĆE BITI ZAMIJENJENI PLASTIČNIM

Tekst i foto: Biljana Marković

DOO „Komunalno Kotor“ je ove sedmice okončalo dva tendera za nabavku novih kontejnera zapremine 1,1 m3, saopšteno je Radio Kotoru iz ovog gradskog preduzeća.

Po riječima koordinatorke Službe tehničko-operativnih poslova, Jelene Radunović, nabavljeni su plastični kontejneri kojima će u urbanim naseljima biti zamijenjeni postojeći, metalni.
Takođe završen je tender za nabavku novih tzv. kesona, odnosno kontejnera zapremine 7 m3, koji služe za sakupljanje zelenog i kabastog otpada.

„Nakon njihove isporuke biće postavljeni u naseljima u kojima nedostaju kako bi građanima omogućili da imaju lokaciju gdje mogu da ostavljaju svoj kabasti, građevinski i zeleni otpad.
Ovom prilikom upućujem apel građanima da tu vrstu otpada ostavljaju isključivo u kesonima, koji su zapremine 7 m3, da ne zatrpavju kontejnere od 1,1 m3. Ukoliko eventualno ostavljaju taj otpad, da ga onda barem ostave u njegovoj blizini, a ne da pune kontejnere od 1,1 m3, jer ih na taj način oštećuju, kao i kamion koji ih prazni. Takođe, ako imaju veću količinu te vrste otpada imaju mogućenost da pozovu našu službu Čistoće i naši radnici će uz određenu nadoknadu doći i pokupiće taj otpad“, navodi Radunović.
 
Preduzeće, dodaje, planira da zamijeni postojeće zidne kante - bujole, koji se nalaze u Starom gradu, novim kantama prilagođenog izgleda.

„Koje će biti korisnije, jer više neće biti mogućnosti da se u njima ostavlja komunalni otpad iz domaćinstava koji predstavlja problem. Jer, zidne bujole su namjenjene za odlaganje sitnog otpada, a stanovnici Starog grada uporno u njih ostavljaju svoje kese sa otpadom iz domaćinstva i na taj način ih pune, čime se ostavlja ružan utisak turistima i građanima“, ističe ona.

Kada su u pitanju aktivnosti na terenu tokom aprila, služba Zelenila završila je košenje na području naselja Sveta Vrača i i Sveti Stasije. Drugi put započeto je košenje magistralnog pojasa od tunela Vrmac do Lastve Grbaljske. Aktivna je i služba građevinske operative na održavanju i čišćenju bijičnih i atmosferskih kanala, a očišćen je i potok Zvjerinjak.
Jedna od većih akcija koja je u toku jeste čišćenje magistralnog pojasa od Lipaca do Dragalja.

„Naše radnice na terenu su prethodnih sedam dana tom dionicom sakupile preko tonu otpada. U pitanju je samo sitan otpad koji bacaju nesavjesni učesnici u saobraćaju, pa apelujemo da to ne rade.
Planiramo da poslije prvomajskih praznika nastavimo sa sakupljanjem otpada na ovoj lokaciji. Pozvali bi sve zaintersovane građane i institucije da nam se priključe i da lokacije duž te dionice magistralnog puta dovedemo u reprezentativnije stanje nego što je to sada“, poručila je Radunović.      

Podijeli na: