Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.04.2023
733

KOMUNALNO KOTOR ZAOKRUŽILO PROCES PROIZVODNJE KOMPOSTA - NABAVILI MAŠINU ZA PAKOVANJE VRIJEDNU OKO 9.000 EURA

Tekst: Biljana Marković
Foto: DOO Komunalno Kotor

DOO “Komunalno Kotor” nabavilo je mašinu za pakovanje komposta, čime je zaokružen proces njegove proizvodnje, saopšteno je Radio Kotoru iz ovog preduzeća.

Poručuju da će nabavkom ove specijalizovane mašine sada biti u mogućnosti da građanima plasiraju gotov proizvod.

Kako najavljuje koordinatorka poslova Službe tehničko operativnih poslova, Jelena Radunović, narednih dana biće održana obuka zaposlenih za rukovanje novom mašinom.
 
“U pitanju je firma iz Republike Srbije od koje smo nabavili mašinu. Njeni predstavnici će doći da održe obuku, kako bi je pustili u rad. Nakon toga građanima ćemo ponuditi zapakovani kompost. Za sada je planirano da se pakovanje obavlja u kesama od tri, pet i deset litara. Vrijednost mašine je nepunih 9.000 eura, a nabavljena je tenderskom procedurom”, kazala je Radunović.

Naglašava da se kontrola kvaliteta komposta, koju sprovodi Centar za ekotoksikološka istraživanja, redovno obavlja.  Analiza pokazuje da je kompost prvog kvaliteta i može da se koristi u poljoprivredi, vrtlarstvu.

U prethodnom periodu aktivnosti “Komunalnog Kotor” bile su brojne, a veća je bila akcija uklanjanja nelegalnog otpada koji se nalazio na Trojici, u blizini Romskog naselja.

Služba građevinske operative sa tog prostora uklonila je preko stotinu tona miješanog komunalnog otpada, nakon čega je postavljena zaštitna ograda.

Nadalje, ekipa radne jedinice “Zelenilo” završila je košenje magistralnog pojasa od Lastve Grbaljske do Veriga. Okošene su i površine u naseljima Rakite, Sveta Vrača i Plagenti.

“U narednom periodu planirano je da se okosi priobalni pojas na Donjem putu, a zatim površine u naseljima Muo, Prčanj i Stoliv. Osim toga, služba Zelenila dva puta mjesečno obavljaa prskanje palmi cinameksom kako bi spriječili širenje crvenog palminog surlaša. Od početka godine uklonjene su dvije palme koje nije bilo moguće zaštititi. Oboljele su još dvije. Prati se situacija i  procijeniće se da li će biti potrebno njihovo uklanjanje.
Iskoristila bih priliku da pozovem građane da posjete rasadnik  preduzeća koji se nalazi na našem imanju u Kavču i da pogledaju bogatu biljnu koju imamo”, kazala je Radunović.

Podsjeća na akciju koju preduzeće sprovodi već dvije godine, a koja će biti aktuelna do kraja ove školske godine. U pitanju je takmičenje osnovnih škola: “Njegoš”, “Nikola Đurković”, “Ivo Vizin” i “Veljko Drobnjaković”, kao i Gimnazije Kotor. Naime, učenici ovih škola sakupljanju sedmično reciklabilne sirovine kao što su plastika, karton, metal, limenke.

“Naši radnici to jednom sedmično preuzimaju, obavlja se vaganje i na kraju školske godine ćemo tri škole koje budu izdvojile najviše sirovina novčano nagraditi, odnosno nabavićemo im potrebnu opremu u iznosu od 500, 300 i 200 eura”, navela je ona.  

Apelovala je na vozače da ne parkiraju vozila ispred kontejnerskih mjesta, jer na taj način onemoguće prilaz auto smećari, te kontejnere nije moguće isprazniti.

“Zato bismo molili da izbjegavaju, to jest da ne parkiraju ispred kontejnera. Takođe upućujemo apel građanima da svoj kabasti, građevinski i zeleni otpad ne odlažu u kontejnere od jedan kubik koji su predviđeni za odlaganje komunalnog otpada, jer na taj način otežavaju rad naših zaposlenih na terenu. Kamionima nije moguće pražnjenje kontejnera kada ga napune šutom, kao što smo tri dana zaredom imali situaciju u naselju Rakite, nego naši radnici moraju ručno da ih prazne, a nakon toga dolazi specijalno vozilo grajfer koje kupi to sa terena,” podvlači Radunović.

Podsjeća na akciju koja podrazumijeva da građani zeleni otpad petkom odlažu pored najbližeg kontejnerskog mjesta, te o tome obavijeste preduzeće.

“Nakon toga mogu gratis da dobiju tri kilograma komposta”, zaključila je Radunović.        

 

Podijeli na: