Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

11.12.2019
2207

KAP. PERANOVIĆ: UDRUŽENJE AGENCIJA ZA UKRCAJ POMORACA NOVI SABORAC U RJEŠAVANJU PROBLEMA

Član Upravnog odbora Unije pomoraca Crne Gore Nikola Peranović kazao je da je osnivanje NVO “Udruženje agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore” od velikog značaja u objedinajavnju napora koji treba da rezultiraju kvalitenijim ambijentom za život i rad crnogorskih pomorca.

U prisustvu predstavnika sedam agencija za ukrcaj, Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Prekookeanske plovidbe Bar, Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, Unije pomoraca, Sindikata pomoraca i Bokeljske mornarice, nedavno je u hotelu Cattaro održana osnivačka Skupština NVO “Udruženje agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore”. 

„Osnivanje ovog udurženja je znak da problemi postoje i da se javila potreba za njihovim rješavanjem. Dobili smo još jednog saborca na putu ka zajedničkim ciljevima“, kazao je kap. Peranović, zapovjednik na brodovima kompanije MSC (Mediterranean Shipping Company), a koja upošljava ukupno 1.850 pomorca iz Crne Gore.

On je izrazio nadu da će resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva imati više sluha za pomorce, kao i da će u cilju napretka pomorstva i struke uopšte, prihvatati sve njihove  dobronamjerne savjete.

„Svi naši problemi su problemi agencija. Sve se reflektuje na naš način rada i na budžet države. Inače , novac koji zaradimo, donesemo u našu državu i tu ga potrošimo“, kazao je Peranović.  

On je rekao da resorno Ministarstvo ima četvoro „djece“ (drumski, vazdušni, željeznički i pomorski saobraćaj), od koje je troje u problemima, a jedino koje nije su pomorci.

„Pomorci su prepoznati kao dobar primjer profesionalnosti. Nadam se da ćete i to dijete uspjeti da sačuvate da ne padne u probleme, kao i da će se uspjeti da se i ostali izvuku i postignu naš nivo. Nas šest do sedam hiljada se bavimo pomorstvom i poslije javnog sektora smo najbrojnija grupa radnika u zemlji, ali koja ima najmanje pažnje. Sve radimo sami uz pomoć agencija, koje su kao sunđer, upijaju i trpe sve naše probleme. Mi slušamo najčešće instrukcije naših agenata, kako da probleme riješimo, gdje da se informišemo, pa se nadam da ćete prema nama, kao tako ogromnoj grupi ljudi, veoma važnoj, imati više sluha“, kazao je Peranović.

On je naznačio potrebu rješavanja gorućih pitanja, kao što su bilateralni sporazumi sa nekoliko zemalja, čime bi se pomorcima omogućio vizni režim.

Peranović je u ime pomoraca zamolio medije da naslove tekstova o njima pišu sa više senzibiliteta.

„Naravno, nisam za cenzuru, ali treba znati i da svaki naslov u kojem se negativno pominju crnogorski pomorci, prenesu naše komšije, ili agencije po drugim zemljama. Međutim, u slučaju da se demantuje, to se ne prenese. Znate o čemu pričam, da Crnogorci nisu poželjni i sl. Neke tekstove su prenijele sve naše komšije i agencije koje se bave ukrcajem crnogorskih pomoraca. Poslije kada se pokazalo da to nije toliko tačno, niko taj demant nije prenio. Mi smo ostali posramljeni i dolazimo do tačke da moramo da se stidimo prilikom izgovora odakle smo, iz koje države dolazimo, jer se čulo da crnogorski pomorci nisu dobrodošli, što nije tačno. Svaki kolektiv, pa i naš, iako smo razjedinjeni na više  kompanija, ne može da od sedam hiljada nema i nekoliko 'crnih ovaca', onih koji su skloni kriminalitetu, i kaljaju ugled pomoraca“, kazao je kap. Peranović.

 

 

Podijeli na: