Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

30.11.2022
474

KAP. PERANOVIĆ: POMORCI GENERATORI ZDRAVOG NOVCA I POKRETAČI MIKROEKONOMIJE

Član UO Unije pomoraca Crne Gore kap. Nikola Peranović ocijenio je da su pomorci, i pored svih turbulencija na svjetskom tržištu, generator zdravog novca koji ulazi u zemlju i pokretači mikroekonomije gradova, što su prepoznale i banke.

“Sredinom ovog mjeseca održan je sastanak sa jednom od većih banaka u Crnoj Gori. Iz banke su se obavezali da svim članovima Unije pomoraca daju izvanredne uslove, počev od nula eura naplate provizije pri slanju novca svojim kućama, uz dodatne povoljnosti vezane za kartice, kamatne stope... Sve će biti objavljeno i na sajtu Unije kada do potpunog dogovora dođe. Iz ugla pomoraca smatramo da smo zdravi generator mikroekonomije i našeg grada i gradova u okolini”, kaže Peranović za Radio Kotor.

Nažalost, kako dodaje, državna administracija i dalje pomorce ne prepoznaje u dovoljnom kapacitetu.

“Izgubili smo i naše ministarstvo koje je nekada postojalo. Sada smo pod ingerencijoim Ministarstva kapitalnih investicija. Međutim, bilo bi dobro da smo samo pod jednim, ali o nama se pitaju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete… Ipak, u cijeloj priči pozitivan je korak činjenica da nas Ministarstvo kapitalnih investicija konsultuje pri izradi novog Pravilnika o pomorstvu”, rekao je Peranović.

Smatra i da promjene u državnoj administraciji ne bi trebale da budu izgovor za slabu efikasnost.

“U poslednjih nekoliko godina došlo je do velikih turbulencija u političkom smislu u Crnoj Gori. Dešavalo se da se dogovorimo kako treba da se pomorstvo kreće i u kojem smjeru, dogovori su bili živi i skoro sve bi se  dogovorilo, ali dođe do smjene vlasti pa se onda dogovaramo sa novom postavom. Dakle, birokratija je u pitanju i mi se evo već nekoliko godina vraćamo na početak”, kaže Peranović.

Kao klasičan primjer ističe proces oko izrade  identifikacione isprave pomorca (Seaman Identification Document – SID)

“Već dva puta je sve dovedeno skoro do realizacije, a čak smo jednom imali i “specimen” uzorak u našim rukama, ali smo se evo ponovo vratili na početak. Dobra stvar u svemu je što je državna administracija u svim tim promjenama Uniju pomoraca vidjela kao stručne ljude koji bi mogli da pomognu. Nekada smo morali da urgiramo da dođemo do kontakta, da opomenemo da nešto nije dobro u takvom dokumentu, a sada smo već došli do nivoa da oni nas zovu da bi se konsultovali, što je veliki uspjeh i nadam se da će tako i ostati”, kazao je kap. Peranović.

Predrag Nikolić

Podijeli na: