Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

30.08.2021
517

KAP. MILUTIN: I DANAS AKTUELNI ISTI PROBLEMI, NEKI SE I POGORŠALI

Svi problemi i obaveze u oblasti pomorstva, koje je Crna Gora imala i koji su bili prepoznati do 30. 08. 2020. godine, kada je došlo do promjene vlasti na državnom nivou i formiranje nove administracije, i dalje su aktuelni, smatraju u Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore. 

Po riječima člana Upravnog odbora Udruženja, Janka Milutina, u nekim segmentima, uslijed nerješavanja, problemi su se i pogoršali. 

“Istine radi, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), odnosno Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu, naslijedilo je veliko breme problema i obaveza.  Na sajtu ovog Ministarstva možemo naći dokument “Strategija razvoja pomorske privrede 2020-2030.” sa “Akcionim planom 2020-2021”. Cilj Strategije je da prepozna i precizno definiše razvojne pravce u sektoru pomorske privrede u Crnoj Gori. Akcioni plan definiše koje aktivnosti treba sprovesti , ko su nosioci aktivnosti, potrebna finansijska sredstva, vremenska dinamika, itd. To je dokument koji je prošao široku javnu raspravu i kojeg je donijela prošla Vlada i imao je pozitivnog odjeka u ovoj našoj industriji. Nejasno nam je da li ga je ova sadašnja Vlada prihvatila ili ne. Pretpostavljamo da jeste jer se kao važan dokument nalazi na zvaničnom sajtu Vlade. Mnoge aktivnosti, definisane u Akcionom planu za 2020. i 2021. koliko znam nijesu ni započete, ili se sa njima značajno kasni”, kazao je kap. Milutin za Radio Kotor. 

Postavlje se, nastavlja dalje, i pitanje obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava.

 “Čini se da sama organizacija ovog Ministarstva nije adekvatna jer je čitavo pomorstvo potpalo pod jedan direktorat. Kada tome dodamo da je ovaj direktorat već duži vremenski period u vd stanju i da nema potrebnih kapaciteta, onda dobijamo potpuniju sliku problema sa kojima se suočavamo”, rekao je Milutin. 

Podsjeća i da je ovih dana raspisan konkurs za direktora direktorata koji traje do 02. 09. 

“Ono što je porazno je da u uslovima koji se odnose na kvalifikaciju obrazovanja nije prepoznat Pomorski fakultet. Dalje, primjera radi, ne postoji uređen sistem zapošljavanja pomoraca, a što je naša međunarodna obaveza. U sistemu obuke pomoraca i dalje postoje slučajevi “cash & carry”. Takođe, naši pomorci ne mogu da prodju najnovije obuke odnosno sertifikate, u skladu sa STCW, za zaposlenje na brodovima sa najnovijim tehnologijama.  Pomorski saobraćaj na moru je neuređen, da ne upotrebim neku drugu težu kvalifikaciju. Značajno zaostajemo u donošenju zakonske regulative u vezi spriječavanja zagađenja mora i morske okoline.  Značajno se kasni sa već najavljanim spajanjem Barske plovidbe sa Crnogorskom plovidbom, čime bi se stvorili mnogo povoljniji uslovi poslovanja”, naveo je kap. Milutin. 

On je rekao i da su u Udruženju svjesni organizacionih, finansijskih i kadrovskih problema sa kojima se MKI suočava, ali se očekuje i da se Strategija razvoja pomorske privrede 2020-2030. odmah prihvati ili revidira i da se Akcioni plan odmah počne sprovoditi. 

“Takođe da se ojačaju kadrovski kapaciteti ovog ministarstva odnosno direktorata”, poručio je kap. Milutin.

Podijeli na: