Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

14.05.2021
1371

KAP. JANKO MILUTIN: OVLAŠĆENJA DO KOJIH JOŠ NE MOGU DOĆI, PREPREKA UKRCAJU CRNOGORSKIH POMORACA NA NAJSAVREMENIJE VRSTE BRODOVA

Činjenica da su značajni poslodavci ovdašnjem pomorskom kadru, kompanije “CMA-CGM” i “MSC” (koja uskoro može prestići vodećeg “Maerska”), najavile ulaganje milijardi u kupovinu novih brodova, povoljno će se odraziti na zapošljavanje pomoraca, smatraju u Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore - Kotor.

Međutim, kako je riječ o brodovima sa novim, ekološki prihvatljivim tehnologijama, čiji je cilj da se do 2050. postigne nulta emisija gasova, to samo po sebi ne znači i mogućnost ukrcaja za  crnogorske pomorce. Oni, po riječima člana UO Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Janka Milutina, moraju da posjeduju “Osnovno ovlašćenje o osposobljenosti za rad na brodovima koji koriste tečni gas i gorivo sa niskom tačkom zapaljivosti”, odnosno iskustvo i “Ovlašćenje o naprednoj osposobljenosti za rad na ovim brodovima”.

Razlozi zbog kojih ih još ne posjeduju nalaze se u činjenici da, iako je naša pomorska administracija (sa zakašnjenjem 2018.) dopunila podzakonski akt, kojim su propisani obuka i sticanje ovih ovlašćenja, to se u praksi već tri godine ne može ostvariti.

“Kao što ste naveli, svjedoci smo značajnog porasta novih narudžbina kontejnerskih brodova u kineskim i koreanskim brodogradilištima. U prvom kvartalu 2021. god. nove narudžbine u kineskim brodogradilištima dostigle su 17,2 miliona DWT, što je porast od oko 250% na godišnjem nivou. U prvom kvartalu ove godine naručeno je 170 kontejnerskih brodova. Najamnine i vozarine su se u prvom kvartalu značajno povećale i kao posledicu toga imamo da su mnogi brodari uspješno poslovali odnosno da su ostvarili profit. Prognoze su da se ovi trendovi nastaviti. Generalno govoreći, ovo pozitivno utiče na zapošljavanje pomoraca”, kaže kap. Milutin za Radio Kotor.

Brodovi, koji se sada naručuju su sa novim, ekološki prihvatljivim tehnologijama.

“Ovo se prvenstveno odnosi na brodsko pogonsko gorivo (goriva sa veoma niskim sadržajem sumpora i prirodnog gasa kao i na pogone koji kao gorivo koriste amonijak, vodnik, itd). Cilj ovih novih tehnologija je da se do 2050. postigne nulta emisija gasova. Međutim , da bi naši pomorci mogli da se ukrcaju na ove novogradnje, čija isporuka se očekuje 2023.  godine, ali i na već postojeće brodove sa ovim tehnologijama, potrebno je da imaju Osnovno ovlašćenje o osposobljenosti za rad na brodovima koji koriste tečni gas i gorivo sa niskom tačkom zapaljivosti, odnosno iskustvo i Ovlašćenje o naprednoj osposobljenosti za rad na ovim brodovima”, kazao je kap. Milutin.

Naša pomorska administracija je, sa zakašnjenjem, dopunila 2018. podzakonski akt kojim su propisani obuka i sticanje ovih ovlašćenja.

“Ipak, u praksi evo već tri godine ove obuke, a samim tim i sticanje ovih ovlašćenja, nije moguće obaviti tj. steći. Ovo znači da se naši pomorci već danas ne mogu ukrcati na ove brodove sa najnovijom tehnologijom. Ovdje moram da dodam i ovlašćenja koja se odnose na navigaciju u polarnom područiju. Nažalost, ovo znači da smo postali nekonkurentni”, konstatuje kap. Milutin.

U Udruženju kapetana i Udruženju agencija za ukrcaj pomoraca prepoznali su ovaj problem mnogo ranije.

“Prilikom izrade novog Zakona o sigurnosti plovidbe prije godinu i po smo u tom smislu tražili od prošlog Ministarstva saobracaja i pomorstva da našim pomorcima priznaju ove obuke koje bi obavili u nekoj od zemalja EU, npr. Hrvatskoj. Nažalost, naši predlozi nijesu naišli na razumijevanje i bili su odbijeni. Takođe, moram da kažem da ni sa ovim sadašnjim Ministarstvom kapitalnih investicija situacije nije ništa bolja”, kazao je kap. Milutin.

On je postavio pitanje da li naš pomorski obrazovni sistem (škole i fakulteti) i centri za obuku pomoraca, izuzev Centra za obuku pomoraca Azalea - Bijela, prate uvođenje pomenutih novih tehnologija u pomorstvu, odnosno da li su ove tehnologije uvrštene u njihove kurikulume.

“Nedostatak uređenog sistema zapošljavanja pomoraca, a što je obaveza, prouzrokuje da veliki broj naših kadeta i mlađih oficira bez iskustva teško i sporo dolaze da zaposlenja a posebno na brodovima najnovijih tehnologija”, kazao je kap. Milutin.

Na pitanjeda li se posljedice pandemije korona-virusa i dalje  negativno odražavaju na putovanja pomoraca prilikom ukrcaja ili iskrcaja sa broda kaže: “Ovo često prouzrokuje produženje ili skraćenje ugovora pomoraca, što svakako utiče na njihovo psiho-fizčko stanje. Na drugoj strani pandemija je značajno promovisala i uvela razne “on-line” obuke, seminare, konsultacije, intervjue itd koje su, tokom odmora pomoraca, postale uobičajene".

Vakcinaciju, nastavlja dalje, brodari još ne postavljaju kao uslov za ukrcaj na brod.

“Pomorstvo je globalna industrija koja kao takva podliježe i globalnim standardima. Tako, kada Svjetska zdravstvena organizacija propiše vakcinaciju, odnosno kada naše država to prihvati, onda će ovo postati obaveza.

Svakako da je poželjno da se pomorci vakcinišu i ovim putem ih pozivam da to urade”, poručio je kap. Janko Milutin, kojeg na pomenute teme možete slušati sjutra u emisiji Radio Kotora “Život je more” od 11 sati.

Podijeli na: