Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

16.12.2019
1200

KAP. BORO LUČIĆ: AKO POMORSKI KADAR NIJE KVALITETAN, NEMA TE AGENCIJE KOJA ĆE MU NAĆI POSAO

Zapošljavanje pomorskog kadra neće nestati zbog nove generacije brodova koji plove bez ljudske posade, već zbog neaktivnih pomoraca i neaktivne administracije (kada je riječ o Crnoj Gori), ocijenio je kapetan Boro Lučić iz Pomorske agencije “Lucic Marine Services doo”. 

Kap. Lučić, koji je nedavno u Kotoru učestvovao na osnivačkoj skupštini Udruženja agencija za ukrcaj pomoraca, kazao je i da bez kvalitetnog pomorca, nema te agencije koja će mu naći posao i biti uspješna.

 On je kazao da je kapetan Špiro Sikimić “rodonačelnik” ukrcaja pomorca u Crnoj Gori, kao i da su pored njega brojne druge organizacije, kapetan Neno Lazović, predsjednik novog Udruženja, “prepoznat mnogo dalje od našeg regiona”, spremni da se udruže i 'poguraju', svako na svoj način, kako bi se pitanje nalaženja posla crnogorskim pomorcima pojednostavilo i bilo kvalitetnije. 

“Jer, ako nemate kvalitetnog pomorca, nema te agencije koja će mu naći posao i biti uspješna. Ako nemate adekvatnog centra za obuku pomoraca, nemate adekvatnog pomorca, tako da je to jedan takav krug u kojem svaklo treba da ispuni svoje zadatke, a agencija je ta koja treba da proda proizvod koji je kvalitetan. Nažalost, naši proizvodi svake godine opadaju u kvalitetu, zbog broja centara koji ne ispunjavaju uslove, pomraca koji bi samo da plate i ništa da ne rade drugo što bih opisao riječima „u ponedjeljako dođem u petak pokupim tu dipolomu“. Pojedini im to dopuste i na kraju dođete u situaciju da niti imate dobar proizvod, niti imate kome da ga prodate, niti imate administraciju koja vas prati, niti zakonsku regulativu koja može to da vam omogući”, kazao je kap. Lučić

On se zahvalio predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva Maji Mijuškovic direktorici Direktorata za pomorsku privredu na prisustvu osnivačkoj skupštini Udruženja.

“Do sada je bilo slušanja, ali bez želje da se nešto uradi. Nadam se da će Ministarstvo napokon da prepozna da mi nismo problem nego rješenje. Jer, ako iko zna više o pomorstvu to su ljudi za ovim stolom. Ne mi lično nego oni koje predstavljamo,  pomorci koji plove, agenti koji ih ukracavaju, sindikat koji ih štiti”, kazao je kap. Lučić. 

On smatra da Ministarstvo saobraćaja pomorstva ne može samo da iznese posao, te da su prisutni na osnivačkoj skupštini Udruženja agencija za ukrcaj pomoraca ustvari kompletana industrija na jedom mjestu (ne računajući luke), spremni za saradnju u cilju prosperiteta crnogorskog pomorstva. 

“Osnivanje Udruženja agencija za ukrcaj pomoraca je vliki i vrlo bitan potez, jer jednostavno ovo je ono što je  nedostajalo. Ovo je možda jedan od najozbiljnijih činilaca pomorske industrije koji nije imao neko svoje udruženje. Već par godina pričamo o nekim inspekcijama koje su trebale da dese, koje su se desile, a da se nijedan činilac pomorske industrije Crne Gore neje oglasio jednom riječju. Kako je prošla INSAS inspekcija od 4. do 11. novembra? Minsitarstvo je bilo auditirano od trojice IMO auditora. Sve to nas pogađa, a niko nije pitao da li ta inspekcija dolazi i kako je prošla. Kada će da se objavi izvještaj, pošto može da bude tajnovit? Ministar sada ide da traži tehničku pomoć, umjesto što je trebao da ode 2016. da je onda traži. Zato je ovo jedan korak da predupredimo sve ono što će se dešavati u budućnosti”, poručio je kap. Boro Lučić.

Podijeli na: