Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

01.02.2021
1579

JOKIĆ: KADA BI ISPLATILI UKUPNA DUGOVANJA MINUS BI SE MJERIO MILIONIMA

Ekonomska kriza uslovljena pandemijom korona-virusa razorno se odrazila na kotorsku privredu, posebno na turizam i ugostiteljstvo, a u teškoj situaciji je i opštinski budžet, pa kada bi se ukupna dugovanja po različitim osnovima isplatila, minus bi se mjerio milionima, ocijenio je za Radio Kotor predsjednik Opštine Vladimir Jokić.

 “Privredna društva se jedva održavaju, a posebno oni koji se bave turizmom i ugostiteljstvom. Mi smo kao grad fokusirani na turizam i danas za sjutra nije moguće nešto promijeniti. Ako se neko fokusira na turizam tolike decenije, to nije moguće promijeniti preko noći. Poznato je da nam je prihod od turizma u prošloj godini bio 10% u odnosu na 2019. pa nakon ove cifre ne treba više ništa govoriti”, kazao je Jokić u emisiji “Pitajte gradonačelnika”.

Kriza je na gotovo identičan način pogodila i mnogo jače i veće turističke centre, a u bližem okruženju o tome najbolje svjedoči primjer Dubrovnika, samo što su perspektive za oporavak ovog grada, u zemlji koja je članica EU, daleko ispred ovdašnjih.

 “Zajednica od 27 članica EU ponudiće 750 milijardi EUR u pozajmicama i bespovratnim sredstvima za privredni oporavak od posljedica pandemije”, prenio je BBC u julu 2020.  “Hrvatskoj će na raspolaganju biti više od 22 milijardi EUR, što je nešto više od od jednogodišnjeg državnog budžeta, koji iznosi 166 milijardi kuna”, takođe su prenijeli mediji regiona.   

 “I mnogo veći tirstički centri, gradovi sa mnogo većom tirističkom privredom i prihodima, jednako su pogođen, a slično je i u Dubrovniku. Svi očekujemo da se kroz proces vakcinacije i naučni pristup problemu konačno otvori mogućnost ponovnog putovanja, obnove turističke privrede, a samim tim i onoga što su finansijski tokovi u gradu. Komšije, kao što je Hrvatska članica EU ima bolju pozicjju u saniranju posljedica, a iz razgovora sa gradonačelnikom Dubrovniak g. Frankovićem, mogu vam to i potvrditi. Vrijedi podsjetiti I da je ovaj grad bio označen kao „sigurna zelena zona“ dok je cijela Hrvatska bila obojena „crveno“. Međutim, i pored toga oni su danas u teškoj poziciji i čekaju obnovu putovanja i finasijskih tokova”, kazao je Jokić.

Predsjednik Opštine je izrazio nadu u “smirivanje situacije”, posebno nakon vakcinacije, a podsjetio je na iskazanu spremnost Vlade da pomogne Kotoru.

 “Nakon usvajanja najnovijih mjera Vlada, odnosno država, mora da drži inicijativu da se očuva privredna supstanca. Takođe i da se očuva ono što je minimum likvidnosti kod naših građana. Vjerujem da je ovo u mjeri onoga što su mogućnosti Vlade, a sve imajući u vidu trenutno finansijsko stanje države i da je ovo taj, neki optimum, koji je očekivan u ovom trenutku. Nadam se istovremeno i da će ubzo prestati potreba za takvom vrstom pomoći i da ćemo doći u poziciju da možemo od rada da živimo”, kazao je Jokić.

 Premijer Zdravko Krivokapić je sa predstavnicima Vlade  5. januara 2020. posjetio Kotor.

 “Tom prilikom upoznali smo ga sa svim stvarima koje predstavlju problem. Potvrđeno nam je da će Vlada učiniti sve da pomogne opštini Kotor, a nadam se u budućnosti gradu Kotoru“, kazao je Jokić.

FINANSIRANJE SPORTA

U emisiji je bilo riječi i javnom konkursu za raspodjelu budžetskih sredstava i sufinansiranju programa rada sportskih organizacija u opštini Kotor za 2021. godinu, koji traje do 12. februara.

 “Sredstva za sport su ostala opredijeljena na izos od 4 % od tekućeg opštinskog budžeta (16.809.000 EUR). Zbog njegovog umanjenja to je značajno manje i za sport u odnosu na prethodnu godinu. Ističem da je budžet ustvari plan i predviđanje kako bi ova godina trebalo da se odvija. Prošle godine je po mom mišljenju bilo potpuno nerealno planiranje, pa smo došli u situaciju koju najbolje odslikava par cifara. Npr. VK Primorac je u skladu sa odlukom i javnim konkursom za prošlu godinu zadužio opštinu na 296.000 EUR. Od ove sume  isplaćeno je 295.000 EUR, s tim što je 30.000 bilo preneseno iz prethodne godine. To znači da je gro sredstava bio uplaćen, a da je iz 2020. ostalo nekih 30.000 potraživanja prema opštini. Po meni to nije bilo racionalno planiranje, jer od marta mjeseca punjenje budžeta je potpuno onesposobljeno. Bokelju je dug nekih 15 ili 20 hiljada EUR. Dakle nisu to sredstva koje danas postoje na računu Opštine, već je to plan što treba isplatiti. Na današnji dan, kada bi se sva ta ukupna dugovanja koja Opština ima po različitim osnovima isplatila, bili bi u milionskom munusu, jer naprosto tih para nema i to je ono što je zabrinjavajuće. Pomenuti konkurs za sport jeste konkurs da se napravi plan raspodjele za narednu godinu, a kada će ta sredstva zavisi od pokretanja privrede, u što se nadam da će se desiti”, kazao je Jokić.

Podijeli na: