Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.05.2020
837

JNG I ITF - VLADE DO 15. JUNA DA RIJEŠE PROBLEM PROMJENE BRODSKIH POSADA

Međunarodna pomorska udruženja i poslodavci dali su mjesec dana vladama da riješe problem promjena brodskih posada u skladu sa IMO protokolom od 5.5.2020. 

Kako prenosi sajt Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, rok je postavljen nedavno nakon posljednje runde razgovora između Zajedničke pregovaračke grupe (JNG) koja predstavlja poslodavce i Međunarodne federacije radnika u saobraćaju (ITF) koja predstavlja sindikate pomoraca i njihove članove. 

Prethodno je Međunarodna pomorska organizacija (IMO) detaljno odredila okvir protokola kako bi se osiguralo da se promjene posade mogu obaviti sigurno i što prije. 

Protokol je rezultat protesta sindikata i nevladinih organizacija da okončaju probleme pomoraca koji su bili zaustavljeni na moru mnogo duže nego što im je bilo predviđeno ugovorima, a što je uticalo na njihovo fizičko i psihičko zdravlje i mogućnost obavljanja dužnosti.

 Prema ovom izvoru čak 150.000 pomoraca mora biti prebačeno na brodove i sa brodova, kako bi se osiguralo poštovanje međunarodnih pomorskih propisa radi osiguranja, zdravlja i dobrobiti posade i prevencije umora. 

S obzirom na trenutnu situaciju, JNG i ITF su se složili da se trenutna situacija u vezi sa nedostatkom izmjene posade više ne može nastaviti i složili se da više ne produžavaju ugovore.

 Dvije strane složile su se da podrže period implementacije koji nije duži od 30 dana (do 15. juna 2020.), tako da vlade imaju vremena za sprovođenje okvira protokola. 

Kompanije su se složile da će razmotriti, ako je to finansijski održivo i moguće, finansijsku podršku pomorcima kojim je istekao ugovor o radu, a koji je nastavio da radi, kao i onim koji  čekaju da budu raspoređeni. 

Kompanije su takođe navele da će pomorcima, kako bi mogli komunicirati s porodicama, onda kada je to moguće, omogućiti i poboljšan pristup internetu. 

Takođe je dogovoreno da prioritet prilikom smjenjivanja posade imaju pomorci koji su bili najduže na brodu, bez obzira na rang. 

Konačno, ITF i JNG upozorili su države zastave, P&I klubove, operatere i iznajmljivače da, u slučaju da Okvir protokola o promjeni posade ne stupi na snagu sredinom juna ove godine, posljedice bolesti povezanih sa stresom kod pomoraca i nemogućnost da uvijek imaju pristup medicinskoj podršci, može negativno uticati na komercijalnu održivost brodskih operacija.

 Podsjećamo, grupa od deset naših pomoraca, vratila se kasno preksinoć u Crnu Goru u okviru programa povratka koji sprovode ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova.

Pomorci, koji su plovili za više kompanija, dvojica na teretnim brodovima, a osmoro na stranim kruzerima, doputovali su preko Amsterdama, Frankfurta, Zagreba i Dubrovnika.

U Crnu Goru su ušli na Graničnom prelazu Debeli brijeg.

Od izbijanja pandemije novog koronavirusa u Crnu Goru su se u okviru programa koji sprovode ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova vratila 323 naša pomorca.

Podijeli na: