Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

21.12.2022
796

JAVNA RASPRAVA ZA GRBALJSKE MJESNE ZAJEDNICE – NAJVEĆI PROBLEM VODOVODNA MREŽA

Javna rasprava povodom Nacrta Programa uređenja prostora za 2023. godine sa Programom urbane sanacije za 2023.godinu i Nacrta Programa investicionih aktivnosti u Opštini Kotor za 2023. godinu, održana je danas u palati Bizanti za mjesne zajednice Radanovići, Lastva Grbaljska, Savina, Lješevići, Vranovići i Pobrđe, Gornji Grbalj i Glavatičići – Bigova.

Prema riječima direktorke Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Snežane Jovanić, programima su planirana sredstva za investicije u MZ Gornji Grbalj u iznosu od 744 hiljade eura, zatim za MZ Radanovići 189 hiljada eura, MZ Lastva Grbaljska 77 hiljada i 500 eura, MZ Savina 374 800 eura,  MZ Glavatičići - Bigova 63 hiljade eura i MZ Lješevići, Vranovići i Pobrđe 92 hiljade eura.

“Najveći zahtjev Gornjeg Grblja bio je glavni lokalni put gdje su i planirana najveća sredstva u iznosu od 400 hiljada eura. Što se tiče Donjeg Grblja, to je svakako vodosnadbijevanje. Najviše zahtjeva je bilo vezano za rješavanje kanalizacionog i vodovodnog sistema u MZ Radanovići. Tu smo planirali izradu projekata za kanalizaciju i vodovod u obuhvatu budućeg bulevara od Radanovića do kružnog toka, te izradu projekta i početak pripremnih radova za vodosnadbijevanje južnog dijela Donjeg Grblja, kao i izradu projekta za vodosnadbijevanje za sela Lješevići, Pobrđe, Vranovići i Bigova koji će se nadovezati na distributivni cjevovod koji ide prema rtu Bigova” – objašnjava Jovanić.

Javnoj raspravi je prisustvovao i finansijsko-tehnički direktor Direkcije Rato Brajković.

Najveći problem i u Gornjem i u Donjem Grblju je, prema riječima mještana, nedostatak vodovodne mreže. Pored toga, kao glavni problem  naveli su i kanalizacionu mrežu. Većina mjesnih zajednica potražuje asfaltiranje ulica, produžetak i sanaciju javne rasvjete.

Prema riječima predsjednika Savjeta MZ Radanovići Mirka Kordića, opredjeljena su mala sredstva za investiranje u ovu mjesnu zajednicu. Oni su, navodi, tražili amfiteatar za održavanje kulturnih manifestacija, park, asfaltiranje ulica, produžetak i sanaciju javne rasvjete, sportsko igralište, održavanje komunalne čistoće koja je, ističe, u veoma lošem stanju.

Đorđije Ivetić iz Radanovića kaže da mještani u Prijeradskoj ulici nemaju vodovodnu mrežu. On je, podsjeća, dozvolio da, kako je projektom predviđeno, vodovodna cijev prolazi preko njegovog imanja.

U Radanovićima se, ističe, grade zgrade i objekti, a za to, ocjenjuje, ne postoji odgovarajuća infrastruktura. Najveći problem vidi u nedostacima kanalizacione mreže.

Mirko Božović ispred MZ Vranovići, Lješevići i Pobrđe ističe da je prioritet vodovodni sistem. Projekat za vodovodnu mrežu, kaže, mora biti u cjelosti urađen. Oni se nadaju da će izrada projekta vodovodne mreže i njegova realizacija biti urađena u sljedećoj godini.

Mještani ističu da je neophodno paralelno raditi projekat vodovodne mreže za grbaljska sela zajedno sa glavnim projektom Regionalnog vodovoda koji obuhvata potez od Jugodrva do naselja Bigova bay.

Kako su pojasnili iz Direkcije, kada budu dobijeni UT uslovi za projekat vodovodne mreže, tada će se kreniuti i u realizaciju.

Prema riječima Vladana Pejovića iz Mjesne zajednice Savina, opredjeljena su mala sredstva za investicije u Gornjem i u Donjem Grblju.

On ističe da bi neophodan bio projekat izgradnje mosta u Glavatskim kućicama. Prilikom nevremena i poplava, kaže, mještani nisu u mogućnosti da pristupe svojim imanjima zbog bujičnih poplava.

Takođe, navodi, trebalo bi sanirati put u naselju Glavati.

Mještani MZ Savina tražili su hiorizontalnu i vertikalnu signalizaciju, kapelu na Savinoj glavici, te više ulaganja u selo Kubasi.

Radosav Tujković, predsjednik Savjeta MZ Gornji Grbalj uputio je zahtjev da se sredstva planirana za uređenje parkinga u Industrijskoj zoni preusmjere na izradu projekta izgradnje cjevovoda od Trojice do Šišića i sanaciju najkritičnijih dionica lokalnih puteva i potpornih zidova u Gornjem Grblju.

Ljubo Nikaljević iz sela Šišići, između ostalog, smatra da bi trebalo uložiti značajna sredstva u školu i vrtić na Radanovićima. “Školi gravitira najveći dio djece iz svih grbaljskih sela. Nalazi se u veoma lošem stanju. Potrebno je sanirati i nadograditi kako bi bilo mjesta za svu djecu” – ističe Nikaljević.

Pored toga, kaže, neophodna je horizontalna i vertikalna signalizacija kod škole u Radanovićima jer je, ističe, nebezbjedno, pogotovo za djecu koja idu u školu.

Predsjednik MZ Glavatičići-Bigova Stanko Lazarević ističe da je u Program rada Direkcije ušla sanacija samo jedne ulice, iako su iz MZ tražili druge dvije ulice.

U Bigovi je, kaže, neophodno dječje igralište. “Malo je sredstava izdvojeno za investicije u Glavatičićima” – navodi i dodaje da betoniranje ulice prema Žukovici nije glavni prioritet ove MZ, a to je ušlo u Program rada Direkcije. Osim toga, ističe, potrebno je sanirati put od Jugodrva prema Bigovi.

Direktorka Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Snežana Jovanić ističe da je Programom uređenja prostora sa programom urbane sanacije opredjeljeno 6 miliona 958 hiljada, dok je za realizaciju Programa investicionih aktivnosti planiran iznos od 2 miliona 474 hiljade 758 eura.

“Programom uređenja prostora za 2023. godinu planirane su investicije u objektu zajedničke potrošnje u iznosu od milion 695 hiljada, saobraćajnice 2 miliona 907 hiljada, za javnu raspravu 574 900 eura, vodovod i kanalizaciju milion 439 100 eura. Ostali radovi i hitne intervencije planirani su u iznosu od 95 hiljada. Programom urbane sanacije planirane su investicije u iznosu od 274 hiljade” – objašnjava Jovanić.

 

Irena Mačić

 

 

 

 

 

 

Podijeli na: