Ekonomija

10.05.2021
129

IZMJENA PRAVILNIKA O DOZVOLAMA ZA PRIVREMENI BORAVAK I RAD STRANACA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izmijenilo je Pravilnik o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad ("Službeni list Crne Gore", br. 25/19 i 21/20).

Naime, odredbom člana 9, stav 3 važećeg Pravilnika, predviđeno je da u pisanoj ponudi poslodavaca za zapošljavanje stranaca na određenom radnom mjestu, iznos zarade, koji je služio kao dokaz o posjedovanju sredstava za izdržavanje, ne može biti naveden manji iznos od 310 EUR (10 EUR za svaki dan zahtijevanog boravka). Ovo je bila sporna odredba, imajući u vidu da je, saglasno važećim propisima, minimalna zarada na nivou Crne Gore u manjem iznosu od 310 EUR tj. na snazi je Odluka o utvrđivanju minimalne zarade ("Službeni list Crne Gore", br. 033/19 od 14.06.2019.), kojom je utvrđena minimalna zarada od 222 EUR.

Od 1. jula 2021. godine, biće u primjeni odredba koja glasi:

"Dokazom o posjedovanju sredstava za izdržavanje za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad smatra se pisana ponuda poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu u kojoj je naveden minimalni iznos zarade koji ne može biti manji od minimalne zarade u Crnoj Gori."

Samim tim, od jula 2021. godine, minimalna zarada zaposlenih stranaca neće odstupati od minimalne zarade crnogorskih državljana. 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore

Foto: vijesti.me

Podijeli na: