Ekonomija

30.10.2020
514

INVESTICIONA ULAGANJA U KOTORSKOM KULTURNOM CENTRU

Nakon iscrpnih radova na uređenju prostorija u zgradi JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, završena je i adaptacija krova zgrade kina “Boka” i Gradske biblioteke i čitaonice, saopšteno je iz ove javne ustanove.

“U saradnji sa Direkcijom za i uređenjem i izgradnjom Kotora, zamijenjena je stara, drvena krovna konstrukcija novom, urađena je bolja izolacija i termoizolacija, a krov je pokriven novim crijepom. Dubinskim čiščenjem itisona, sjedišta u sali, toaleta i ostalih prostorija završeni su radovi u ovoj organizacionoj jedinici, a u toku je tender za nabavku nove audio – vizuelne opreme tako da će publika uskoro moći da uživa u najnovijim filmskim ostvarenjima. Nakon unapređivanja opreme, kino će postati kvalitetniji ambijent kako za bioskopske projekcije tako i za predavanja, književne večeri, seminare i ostale sadržaje. Radovi na investicionom održavanju Velike scene, odnosno kompletnom uređenju sale kotorskog pozorišta, od tapaciranja stolica, hoblovanja parketa do postavljanja led rasvjete duž stepenica, ugradnja nove klimatizacije, renoviranje toaleta za publiku i garderoba za glumce, te zamjena vodovodne i kanalizacione mreže trajali su dok je, zbog epidemije koronavirusa, pozorišni program

bio uglavnom online, putem facebook stranice Kulturnog centra, web site-a i Instagrama. I bina je je potpuno sređena, kitovana i ofarbana, tako da je razlika u nekadašnjem i sadašnjem stanju više nego očigledna. Postavljeno je i ugrađeno novo, profesionalano ozvučenje koje je mnogo boljih performansi i kvaliteta zvuka u odnosu na prethodno, I Staklena galerija opremljena je novim ozvučenjem, tako da će se ovaj prostor Kulturnog centra, pored organizovanja izložbi, moći koristiti i za druge aktivnosti (promocije knjiga, predavanja i slično)

Završena je adaptacija Muzičke sale, koja se istovremeno koristi i kao sala za vjenčanja. Pored obaveznog krečenja, u sali je lakiran parket, promijenjena je i unaprijeđena rasvjeta, postavljeni su novi tepih i zavjese, tako da sada sala odiše toplim enterijerom koji će gostima, publici i mladencima pružiti prijatniji ugođaj. Ispred glavnih vrata Kulturnog centra nalazi se nova, metalna vitrina sa plutanom oglasnom tablom i led svjetiljkama koje se pale zajedno sa sa gradskom rasvjetom. Pored mnogobrojnih projekata posebno ističemo „BRAVO BRAVISSIMO“, čiji je nosilac SOCIETA MUSICALE ORCHESTRA E CORO SAN MARCO (IT), a koji je okupio evropske organizacije među kojima je i JU KULTURNI CENTAR „NIKOLA ĐURKOVIĆ“ KOTOR. Ovaj projekat podržan je sa 199,632.00 eura u kategoriji- projekti saradnje manjeg obima, na pozivu Kreativne Evrope-Podrška projektima evropske saradnje 2020. Direktorica Kulturnog centra Tatjana Miljenović je za vrijeme svog jednoipogodišnjeg mandata od kada je na čelu ove ustanove, najviše do sada, ulagala u pozorišnu infrastrukturu, što je svjedočanstvo iskrene namjere da se ulaže u kulturu, a ne u sopstveni interes, smatrajući da bi kultura trebalo da bude jedan od faktičkih, a ne samo verbalnih prioriteta ovog grada” – navodi se u saopštenju iz Kulturnog centra.

Podijeli na: