Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

15.12.2022
587

ILIĆ: ZA TRANSFERE PREMA JAVNIM PREDUZEĆIMA I USTANOVAMA BUDŽETOM PLANIRANO NEPUNIH ŠEST MILIONA

Planirani budžet Opštine Kotor za narednu godinu iznosi 28.154.000 eura, podsjetili su danas na javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o Budžetu Opštine Kotor za 2023. godinu koju je u palati Bizanti održao Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije za privredna društva i javne ustanove čiji je osnivač Opština Kotor.

Kako je kazao sekretar Nebojša Ilić, prioritet je u Nacrtu Budžeta dat porezima. Planom je, ističe, predviđeno da budu naplaćena sredstva od poreza u iznosu od oko 11 miliona eura.

“Od toga je 7 miliona eura poreza na nepokretnost, radne naknade u iznosu od 5 miliona 409 hiljada, a ostali prihodi 3 miliona 370 hiljada.

Tekući izdaci su planirani na iznos od 9 miliona 725 hiljada 594 eura, transferi prema javnim preduzećima i javnim ustanovama 5 miliona 770 hiljada 499 eura, otplata duga 580 hiljada. Dio koji se odnosi na kapitalni budžet iznosi 11 miliona 987 hiljada 907 eura i tekuća stalna budžetska rezerva 90 hiljada. To na rashodnoj strani ukupno iznosi 28 miliona 154 hiljade eura” – objašnjava Ilić.

On podsjeća da je plan bužeta za 2022. godinu iznosio 19 miliona 334 hiljade eura.

“To znači da je povećanje planiranog budžeta u odnosu na tekuću godinu skoro 50 odsto” – ističe Ilić.

Kapitalni izdaci su, navodi on, planirani na 11 miliona 987 hiljada 907 eura.

“To je u odnosu na ovu godinu povećanje 85 posto.

Plan je da od ovih sredstava izdaci za lokalnu infrastrukturu iznose 10 miliona 380 hiljada eura” – objašnjava Ilić.

Prilikom izrade budžeta, kaže, rukovodili su se novom Odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave koju je donio predsjednik Opštine Kotor.

“Tu smo se susreli sa novim sekretarijatima, novim predlogom načina sakupljanja prihoda i novim nadležnostima koje će pojedini sekretarijati dobiti u skladu sa novom organizacijom.

Što se tiče kapitalnih izdataka, odnosno opreme, za DOO Komunalno Kotor je, na osnovu zahtjeva koje su dostavili i  sredstava kojima smo raspolagali, planirana je nabavka dva kamiona u iznosu po 220 hiljada za smeće, te nabavka kamiona za rasvjetu u iznosu od 100 hiljada eura. Takođe, planirana je nabavka pauk vozila i specijalnog vozila za SLužbu zaštitu i spašavanja za ulazak u Stari grad u iznosu od 165 hiljada eura” – objašnjava Ilić.

Ispred DOO “Komunalno Kotor” Miliivoj Samardžić imao je sugestiju da u budžet Opštine za narednu godinu uđe održavanje postojeće opreme i voznog parka. Prosjek starosti vozila u voznom parku je, navodi Samardžić, 18 godina i veoma je važno, ocjenjuje, kako se održava.

Prioritet budućeg Sekretarijata za inovacije jeste, objašnjava Ilić, unapređenje preduzeća sa novom opremom. “Tekuća održavanja Komunalno Kotor treba da finansira iz sopstvenih sredstava” – kaže Ilić.

Rukovoditeljka Odjeljenja za budžet i trezor Nada Vučković navodi da najviše sredstava Opština Kotor iz budžeta daje za transfere javnih preduzeća što, ocjenjuje, znači da ona nisu samostalna.

Javnoj raspravi je u palati Bizanti prisustvovala i Andrea Vukšić, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj.

Podsjetimo, javna rasprava na Nacrt Odluke o Budžetu Opštine Kotor za 2023. godinu traje do 20. decembra kada će u palati Bizanti biti održana centralna javna rasprava sa početkom u 9 sati.

Primjedbe, predlozi, sugestije i mišljenja u pismenoj formi dostavljaju se na adresu Opštine Kotor-Sekretarijat za lokalne prihode, bužet i finansije, preko Građanskog biroa Opštine Kotor, a u elektronskoj formi na e-mail prihodi@kotor.me , trezor@kotor.me .

Nakon sprovedene javne rasprave Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije će razmotriti sve primjedbe, predloge, sugestije i mišljenja učesnika i sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Irena Mačić

Podijeli na: