Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

21.12.2022
1148

ILIĆ: OČEKUJEM DA SKUPŠTINA KRAJEM GODINE USVOJI BUDŽET ZA 2023.

Sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Nebojša Ilić izrazio je očekivanje da SO Kotor na sjednici krajem decembra (28. ili 29.) usvoji opštinski budžet za 2023. godinu planiran na iznos od 28.154.000 EUR, od čega su sredstva za njegov kapitalni segment precizirana na iznos od 11.987.907 EUR.

U osvrtu na slabu posjetu od strane potencijalnih korisnika budžetskih sredstava javnim raspravama koje su završene juče centralnom u palati Bizanti, Iliće je kazao da se u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave sa pripremom budžeta krenulo u oktobru, kao i da su prethodno već obavljeni brojni razgovori i da će javne rasprave o nacrtu Programa uređenja prostora sa Programom urbane sanacije za 2023.godinu i Nacrtu Programa investicionih aktivnosti u Opštini Kotor za 2023.g. koje završavaju 23. ovog mjeseca, svojom prirodom tema koaj obrađuju, privući značajniju pažnju. To se i potvrdilo na današnjim javnim raspravama za mjesne zajednice.

“Svim zainteresovanim korisnicima tada je poslato da nam dostave svoje ideje, predloge… Prilikom izrade budžeta većinu tih krupnijih ideja za opredjeljivanje sredstava stavili smo u nacrt, pa je možda to jedno od objašnjenja. Kroz razgovore sa našim korisnicima smo neke stvari već definisali, što može takođe bitio jedan od razloga slabije zainteresovanosti za javne rasprave. Inače, građane naiviše interesije ono što ide kroz kapitalne investicije pa predviđam veću zainteresovanost javnoj raspravi danas i sjutra, a koju organizuje Sekretarijat za investicije. Svakako pozivam građane, javne ustanove, mjesne zajednice, NVO, da uzmu što više učešća u pripremi budžeta, jer kad se jednom donese i kada se planiraju i prihodi i troškovi za sledeću godinu, mi se moramo pridržavati zakonskih obaveza kako ne bi prešli iznos planiran kroz usvojeni budžet. Nadam se da će 28. ili 29. kada bude zakazana sjednica SO Kotor, svi odbornici podržati ovaj budžet jer mislim da je to u interesu svih građana . U tom cilju smo ovaj budžet i pripremili. Budžet će biti proslijeđen na usvajanje SO Kotor sjutra ili prekosjutra. Milsim da će skupština svakako biti interesatna kao i svaka druga, a posebno ova jer je riječ o budžetu”, kazao je Ilić.

On je podsjetio da je Opština od 1. januara bila na režimu privremenog finansiranja, što je predstavljao svojevrsan izazov zbog limitirane troškovne strane određenim zakonskim aktima.

“Kao što znate, zakonska obaveza je da se do 31. marta izađe iz privremenog finansiranja, ili se skupština raspušta. Zato mogu reći da sam ponosan na sve jer je bilo veliko opterećenje i za Sekretarijat i za cijelu Opštinu raditi u okolnostima privremenog finansiranja. Uspjeli smo da usvojimo budžet i smatram da se to pokazalo dobrim kroz ovaj dio prihoda. Pozivam skupštinu da usvoji budžet za 2023. i da krenemo sa jednim kapitalnim ozbiljnim budžetom, kao  da se sve nastaviti i kroz 2024. jer to ovaj grad zaslužuje”, poručio je Ilić.

Reprizu emisije “032” možete poslušati večeras od 21 i 30.

Predrag Nikolić

Podijeli na: