Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

08.11.2020
925

IJZCG: PODRŠKA SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE NACIONALNOM ODGOVORU NA COVID 19

Od početka epidemije novog koronavirusa u našoj zemlji, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je pouzdan partner i podrška Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Dokaz tome je i veoma značajna i vrijedna donacija SZO-a koju je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, dr sci med Mina Brajović, predala prof. dr Bobanu Mugoši, direktoru Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

SZO je dopremila i donirala značajne kolicine zaštitne, medicinske opreme, uključujući i dijagnostičku opremu i potrošni materijal ukupne vrijednosti od preko 539.000 eura.

Uručujući ovu vrijednu donaciju dr sci med Brajović izrazila je nadu da će donirana oprema biti prevashodno od koristi zdravstvenim radnicima, “herojima u bijelom” koji svih ovih mjeseci stoje na prvoj liniji fronta borbe sa nevidljivim neprijateljem, kako bi zaštitili zdravlje i živote svih građana.

Ističući da je SZO donirala savremenu dijagnostičku opremu i značajne količine reagenasa, dr sci med Brajović je podsjetila da je za prekid lanca transmisije neophodno jačanje dijagnostičkih kapaciteta, jer jedino kada znamo gdje se virus nalazi, možemo definisati ciljane i efikasne mjere za suzbijanje infekcije.

SZO je donirala i 3 terenska vozila, kao i 52 mobilna računara za epidemiologe koji danonoćno rade, kao vid podrške nadzoru u svim djelovima CG – bez obzira da li se radi o gradu ili ruralnim, udaljenim oblastima jer, prema riječima dr sci med Brajović: “ ni u doba pandemije niko nesmije biti zaboravljen”.

Dr sci med Brajović je, takođe, podsjetila da je jednako važno osigurati sinhronizovano i koordinirano djelovanje svih sektora i angmanžan cijelog društva, ali i ulagati u kriznu komunikaciju, zato što samo informisan i odgovoran građanin može biti dio globalnog rješenja.

“Situacija je alarmantna, na nacionalnom i globalnom nivou. Više nego ikada, potrebno je nacionalno jedinstvo i saradnja. To znači da svi, i Vlada i građani, moraju učiniti sve što je u njihovoj moći, jer virus ne bira, svako je ranjiv. Moguće je preokrenuti trend. Formula bezbjednog života u novoj realnosti je jednostavna. Nosite masku, izbjegavajte gužve i boravak u prostorijama sa lošom ventilacijom, vodite računa o higijeni ruku.” istakla je dr sci med Mina Brajović.

Direktor Instituta za javno zdravlje, prof. dr Boban Mugoša, zahvalio se Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a posebno dr Hansu Klugeu, direktoru SZO za Evropu, ističući kako je SZO podržala Crnu Goru u svim osnovnim pravcima koje treba da ima jedan pravi odgovor na izazov razmjera pandemije koronavirusa.

“Zahvaljujući i SZO, poboljšali smo i podigli naše laboratorijske kapacitete 12 puta, podigli smo kapacitete nadzora, ali i unaprijedili komunikaciju rizika, kako bismo mogli doći do što većeg broja građana Crne Gore i predočili im što je važno u vezi sa epidemijom. Zahvaljujući podršci SZO-a, jačamo sve karike koje nam omogućavaju da se jedna ovakva epidemija, koliko god je to izvodljvo, bude pod kontrolom.” zaključio je prof. dr Mugoša.

Podijeli na: