Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.08.2020
675

I U JULU ZNAČAJAN PAD POTROŠNJE U PRIMORSKIM OPŠTINAMA

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u julu preuzeli ukupno 206.610.660 kWh električne energije, što je za oko 16 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U opštinama Regiona 4 (Budva, Bar i Ulcinj) zabilježen je pad preuzete energije od 39 odsto u odnosu na vrijednosti ostvarene tokom jula prošle godine. Najviše električne energije, oko 41 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).
Očitano je ukupno 383.745 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.
Ekipe Sektora za održavanje su u julu 1759 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 270.128 hiljada eura.
Na nivou sekundarne mreže u pripremnoj fazi su dvadeset četiri investiciona projekta, čija je planirana vrijednost oko 1.5 miliona eura, od čega će značajan dio (oko 710 hiljada eura) biti izdvojen za izgradnju trafostanica naponskog nivoa 10/0.4 kV na području Podgorice. Tokom prethodnog mjeseca završeni su radovi na niskonaponskoj mreži u rožajskoj opštini vrijedni oko 33 hiljada eura. U toku su radovi na uklapanju trafostanice 10/0.4 kV “Voljevac” u Rožajama i rekonstrukcija niskonaponske mreže u bjelopoljskom selu Donja Lovnica, za šta je izdvojeno oko 105 hiljada eura.
Na distributivnu mrežu je tokom jula priključeno 491 novih korisnika.
Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 1398 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 329 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.
Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 408 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Služba za korporativne komunikacije

Podijeli na: