Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

21.10.2020
4553

HOLANDIJA - KOTORANIN DRAGAN MASLOVAR VOĐA PROJEKTA I MEĐU IDEJNIM TVORCIMA NAJMODERNIJE POLUPOTAPAJUĆE PLATFORME

Jedan od najrenomiranijih offshore i pomorskih portala  www.offshore-energy.biz piše o o poslovnom uspjehu firme O.O.S.International  (www.oosinternational.com) iz Holandije, koji upravo ovih dana, kako prenosi portal Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore (https://captainsmontenegro.me/) ima probnu vožnju najmodernije na svijetu polu-potapajuće platforme za podizanje teškog tereta.

“Vođa i jedan od idejnih tvoraca ovog velikog i vrijednog  projekta je naš Kotoranin Dragan Maslovar – direktor novogradnje ove holandske kompanije. Sve čestitke za gosp. Maslovara sa željom da se njegove brojne ideje koje se odnose na pomorstvo u CG ostvare i da njegov vrijedan rad bude prepoznat i cijenjen i kod nas”, saopštavaju iz Udruženja.

O PLOVILU:

"Polupotopno brodsko plovilo OOS Serooskerke (SSCV) izašlo je iz brodogradilišta China Merchants Heavi Industri (CMHI) u Jiangsuu 9. oktobra radi ugradnje potisnika i podvrgavanja morskim ispitivanjima u vodama oko arhipelaga Zhoushan.

Ukupna dužina plovila je 137,75 metara, širina 81,0 metra, a dubina 12,0 metara, s tim što je formacija vučnog broda tada bila 399 metara dužine i 101 metar širine.

„Širina vuče i težina operacije postavili su novi rekord u istoriji plovidbe rijekom Jangce. Čitav odsjek Jiangsu na rijeci sprovešće nizvodnu kontrolu prometa brodova “, rekao je vlasnik broda OOS International.

OOS International je u avgustu 2016. godine od CMHI naručio  izgradnju dva SSCV-a, OSS Valcheren i OOS Serooskerke, iz kompanije CMHI. Kompanija je tada saopštila da će se oni, između ostalog, koristiti kao vanjska instalacija i zaštita od vjetrova.

OOS Serooskerke, kao sestrinsko plovilo, sadrži dvije Huisman dizalice za lift sa kombinovanim kapacitetom dizanja od 4.400 tona sa podmorskim podizanjem i aktivnom kompenzacijom, kao i poboljšani sistem dinamičkog pozicioniranja klase 3 (DP3) iz Kongsberga.

Prema OOS International-u, to je najveća svjetska polupodvodna platforma za dizanje teških tereta.

„U poređenju sa najvećom svjetskom polupodvodnom platformom za podizanje teških tereta „Pioneer Spirit “, ova platforma ima iste funkcije, ali napredniju tehnologiju i informacionu tehnologiju i konkurentnije troškove izgradnje“, rekao je vlasnik plovila.

Kompanija je ranije rekla da se SSCV-ovi takođe mogu koristiti za „offshore“ smještaj i da mogu da prime do 750 ljudi.

OOS Serooskerke je prvobitno trebalo da bude isporučen sredinom 2019. godine, a sestrinsko plovilo OSS Valcheren u prvom kvartalu ove“, prenosi OOS International/LinkedIn.

 

Podijeli na: