Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

10.11.2020
635

GOLUBOVIĆ: O ZAHTJEVU UGOSTITELJA NA SASTANKU SA PREMIJEROM

Na inicijativu Privredne komore Crne Gore, sjutra će biti organizovan sastanak sa predsjednikom Vlade o mogućnostima iznalaženja rješenja za zahtjeve ugostitelja koji se odnose na rad restorana i kafe barova u uslovima pandemije Covid-19.

Ovo je saopšteno nakon sastanka predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića sa predstavnicima Udruženja ugostitelja Crne Gore, koji je održan 10. novembra 2020. godine.

Predstavnici Udruženja: Vido Markićević, Momo Sladaković i Nikola Buzdovan izrazili su negodovanje što je mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti onemogućen rad ugostiteljskih objekata u glavnom gradu i još nekoliko opština, čime su dovedeni u izuzetno nezavidnu ekonomsku situaciju. Oni su ponovili riješenost ugostitelja da u četvrtak 12. novembra otvore lokale suprotno odluci NKT.

“Zašto su ugostitelji targetirani kao krivci za širenje zaraze, kada nam nijedna kazna nije napisana zbog nepoštovanja mjera distance koje je propisao NKT? Mi smo dovedeni na rub provalije. O ugostiteljstvu niko ne vodi računa, a zapošljavamo 30.000 ljudi. Moraćemo da ih otpuštamo ukoliko ne dođe do rješenja”, istakli su oni.

Naveli su da je neophodno da se treći paket mjera u cjelosti realizuje, te da je njihovo poslovanje izuzetno opterećeno dažbinama sa državnog i opštinskog nivoa koje je neophodno reprogramirati. Prema njihovim riječima, izostala je i podrška bankarskog sektora.

Učesnici sastanka su saglasni da je zaštita zdravlja građana prioritet, ali da se mora voditi računa o očuvanju ekonomije. Istaknuto je da brojni građani ovih dana posjećuju ugostiteljske objekte u drugim opštinama, čime se dovodi u pitanje efikasnost mjera NKT za suzbijanje širenja zaraze.

Privredna komora, prema riječima predsjednika Golubovića, podržava zahtjeve ugostitelja, te očekuje razumijevanje nadležnih za poslovanje ovog dijela privrede. On je kazao da su uz strogo poštovanje mjera minimalni rizici širenja zaraze u ugostiteljskim objektima, za razliku od organizovanja drugih događaja i manifestacija kojima smo svjedočili u prethodnom periodu.

On je predložio predstavnicima Udruženja ugostitelja da se u susret predstojećoj sjednici Vlade organizuje sastanak sa premijerom, na kome bi se definisala rješenja za dalje poslovanje ovog sektora u izazovnim vremenima, što su sagovornici prihvatili. Sastanak će biti prilika da se razgovara i o podršci drugim djelatnostima koje su zatvorene usljed mjera za borbu protiv pandemije Covid-19.

Ugostitelji traže garancije da će se mjere koje budu dogovorene čvrsto poštovati i u cjelosti primjenjivati.

U radu sastanka učestvovali su i: Ranko Jovović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore i sekretarka Sanja Marković, te savjetnik predsjednika Mitar Bajčeta.

 

Podijeli na: