Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

23.12.2022
975

GODINA NA IZMAKU PREVAZIŠLA SVA OČEKIVANJA U LUCI KOTOR; POPOVIĆ MOŠKOV NAJAVILA IZGRADNJU NOVE MARINE

 

Godina na izmaku bila je mimo svih očekivanja u pozitivnom smislu pa će i prihod prevazići onaj iz rekordne 2019. ocijenila je predsjednica UO Ad Luka Kotor Ljiljana Popović Moškov u osvrtu na poslovanje ove uspješne kompanije u većinskom opštinskom vlasništvu.

Najavivši početak izgradnje nove savremene marine sa 162 veza, tri gata i valobranom, a prve blokove u moru već od kraja januara, ona je za emisiju “Život je more” Radio Kotora kazala da su ove godine, zaključno sa današnjim danom, u kotorsku luku uplovila 433 broda (2019. godine 460) sa oko 416.000 putnika.

“To je na nekih 95 % realizacije u odnosu na rekordnu 2019. Putnika je bilo manje jer su bili oprezniji, a i brodari su još uvijek imali na snazi neke restriktivne mjere koje su se odnosile na to koliko može da bude opterećenje po brodu, tako da je broj putnika za 33 % manji nego 2019.”, kazala je Popović Moškov, najavivši u 2023. uplovljenje 461 broda sa 590.000 putnika.

 “Kovid godine” 2020. i 2021. ostavile su, kaže dalje,  veliku štetu na poslovanje Luke Kotor.,

“Poznato je da je Vlada donijela u aprilu 2020. odluku o zabrani uplovljavanja svih plovila u Luku Kotor. Odluka je bila na snazi do aprila 2021. pa su se negativni efekti pandemije odrazili i na pomenutu godinu. Podsjećam da je u 2020. u luku Kotor uplovilo samo osam brodova, u 2021. godini 64 broda, a prethodno u 2019. uplovilo je 460 brodova. Onda možete zamisliti kakvog su traga na poslovanje komapnije ostavile te dvije “pandemijske” godine. Zato se može reći da je godina na izmaku bila mimo svih naših očekivanja”, kazala je Popović Moškov.

U osvrtu na prihod za koji se očekuje da bude veći nego rekordne 2019. smatra da je razlog prvenstveno u činjenici da su uplovljavali veći brodovi, a više brt-a dođe skuplje brodare.

“Nadam se da je tako bilo i sa gostima i da su možda poslije te dvije godine restrikcije svi nekako bili željni i da potroše više i da su ostavili značajnija sredstva u Crnoj Gori”, kazala je Popović Moškov.

Dodaje da je u toku ove godine Kotor posjetilo i oko 800 jahti, koje su dovele 3,3 hiljade putnika.

To je oko 200 ovih plovila manje nego prethodnih godina.

U Luci u 2023. planiraju i značajnu investiciju. Gradiće se marina sa mnogo više pristupnih mjesta za jahte.

Trenutno je u marini dostupno oko 60 mjesta.

Buduća marina će imati 162 veza, od kojih su 90 za jahte, 44 komunalna (za građane) i 28 vezova u parku.

“Projektna dokumentacija je završena. Projekat je vrijedan oko 1,1 – 1,2 miliona EUR. Marina će imati tri gata, valobran, kompletnu infrastrukturu…Izgradnja se finansira iz kredita. Riječ je o odličnom kreditnom aranžmanu sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore potpisanom negdje pred ljeto. Kredit je million eura sa fiksnom kamatom od tri posto i rokom od dvije godine “grejs” perioda i pet godina vraćanja. Polovinom januara se očekuje ugovor, prvi blokovi krajem januara, a do sredine marta i da se završi građevinski dio. Izvođač je inostrana kompanija “Maritek”, specijalizovana za  izgradnju marina”, kazala je Popović Moškov.

Kako nam je kazala predsjednica UO Ad Luka Kotor, u 2023. se planira uplovljenje 461 broda (koliko je trenutno i rezervacija), a planira se i oko 590.000 putnika.

Emisija “Život je more” na programu je sjutra (subota) od 11 sati.

 

Predrag Nikolić

Podijeli na: