Ekonomija

18.05.2020
264

GARANCIJE VLADE FRANCUSKE KOMPANIJI NA KOJOJ PLOVE BROJNI OFICIRI IZ CRNE GORE

Špediterska grupa CMA CGM sa sjedištem u Marselju (Marseille), na čijim brodovima po nezvaničnim podacima plovi oko 80 crnogorskih pomoraca (uglavnom oficirskog kadra), dobila je zajam od 1,05 milijardi eura (1,1 milijardi dolara) čiji je garant u visini 70 % francuska vlada. 

Kako prenosi portal Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore (https://captainsmontenegro.me/), zajam je osiguran od strane konzorcijuma banaka koji čine BNP Paribas, HSBC i Societe Generale. 

Francuska nudi garancije kako bi podržala milijarde evra zajma za francuske kompanije i pomogla im da prežive ekonomski udar zbog novog koronavirusa. 

„Ovo finansiranje dodatno jača gotovinsku poziciju CMA CGM-a u cilju suočavanja sa aktuelnim nesigurnostima u globalnoj ekonomiji “, saopštavaju iz grupe pod kontrolom porodice Saade. 

Navodi se i da je CMA-CGM evidentirala smanjenje količine kontejnera u skladu sa trendom na tržištu. 

Podsjeća se i na procjene lidera na tržištu kontejnerskih brodova, grupe “Maersk”, da se može očekivati pad u globalnoj potražnji u ovom sektoru u drugom kvartalu godine za čak četvrtinu, iako je prethodno prognoziran rast od 1% -3%. 

Od kada se virus proširio po cijelom svijetu, posebno pogađajući Zapadnu Evropu i Sjedinjene Države, CMA CGM je ostvarila neto gubitak koji pokušava smanjiti nakon preuzimanja švajcarske firme CEVA Logistics, sa ciljem da poveća svoje prisustvo u ostalim vidovima prevoza.

(Foto - https://www.vesselfinder.com/)

Podijeli na: