Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.09.2021
308

FOND ZA INOVACIJE CRNE GORE POČINJE SA RADOM

Konstitutivna sjednica Odbora direktora Fonda za inovacije Crne Gore je održana juče u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja. Fond za inovacije osnovan je od strane Države kao krovna institucija za implementaciju mjera i programa inovacione politike namijenjene malom i srednjem preduzetništvu i ima ključnu ulogu u transferu tehnologija s javnih naučno-istraživačkih institucija na preduzeća. 

Vlada Crne Gore je 9. septembra za članove Odbora direktora Fonda za inovacije imenovala: mr Vasilija Čarapića, mr Milicu Marković, mr Ivanu Pejović, prof. dr Snežanu Šćepanović i prof.dr Igora Đurovića. Za predsjednika Odbora direktora danas je izabran mr Vasilije Čarapić, a kao vršilac dužnosti izvršnog direktora imenovana je dr Bojana Femić-Radosavović. Opšti cilj Fonda za inovacije će biti podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti Crne Gore podizanjem inovativnosti crnogorske privrede. Prvi pozivi za dodjelu sredstava od strane Fonda mogu se očekivati u prvoj polovini naredne godine, do kada će biti završen kadrovski, dokumentacioni i programski okvir za funkcionisanje Fonda.

Svečanom dijelu sjednice prisustvovali su ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i državna sekretarka Milena Lipovina-Božović. Tom prilikom ministar Milatović je rekao: «Očekujemo da će Fond za inovacije značajno uticati na povećanje konkurentnosti crnogorske privrede i na ekonomski rast. Drago mi je što je uspostavljen sistem za sprovođenje inovacione politike koji čine Fond za inovacije, Naučno-tehnološki park, Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju i Kancelarija za transfer tehnologija koju planiramo da otvorimo, kroz koji će biti obezbjeđivana i realizovana sredstava za podsticanje inovacione djelatnosti, saopštavaju iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 

 

 

Podijeli na: