Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.03.2020
617

EU STOJI UZ CRNU GORU U BORBI PROTIV COVID-19


EU donirala tri miliona eura za hitne potrebe zdravstvenog sektora i počela pripreme za dugoročni program ublažavanja krize vrijedan 50 miliona eura


 

Evropska unija stoji uz Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi im pomogla u rješavanju epidemije COVID-19 i njenih posljedica. Evropska unija je zato opredjelila tri miliona eura za hitne potrebe zdravstvenog sektora. U saradnji sa državnim organima, počela je i pripreme za dugoročni program ublažavanja posljedica krize, vrijedan 50 miliona eura, kroz reprogramiranje već dostupnih pretpristupnih fondova namenjenih Crnoj Gori. Ova sredstva su namijenjena za zdravstveni sektor, kao i za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica krize.„Evropa se suočava sa do sada neviđenom krizom javnog zdravlja. U ovim teškim vremenima, saradnja i solidarnost su ključni. EU je najveći partner i donator Crne Gore; za podršku i reformu zdravstvenog sistema smo do sada već donirali 12 miliona eura. I danas stojimo rame uz rame sa našim crnogorskim prijateljima. Zato smo obezbjedili 3 miliona eura koje će Crna Gora moći da iskoristi za hitne potrebe poput nabavke opreme i higijenskih sredstava za zdravstvene ustanove. U skladu sa potrebama Vlade Crne Gore, osmišljavamo program vrijedan 50 miliona eura, koji će pružiti dodatnu dugoročnu pomoć zdravstvu kao i podstaći ekonomiju, podržati preduzetnike, obezbjediti najugroženije i podržati ostale pogođene sektore nakon pandemije. Siguran sam da ćemo, zajedno, izaći jači iz ove krize“, izjavio je Aivo Orav, ambasador Evropske unije i šef Delegacije EU u Crnoj Gori.EU takođe traži načine da uključi Crnu Goru u nove inicijative, preduzete u državama članicama kao odgovor na pandemiju COVID-19 i kako najbolje iskoristiti postojeće regionalne programe EU za pomoć regionu Zapadnog Balkana. Biće ubrzanamplementacija ostalih planiranih programa i projekata u Crnoj Gori koji mogu omogućiti olakšice privatnom sektoru, tržištu rada i socijalnom sektoru.Delegacija EU u Podgorici će u narednom periodu blisko sarađivati sa crnogorskim vlastima u nadgledanju razvoja trenutne situacije vezane za pandemiju COVID29 i u pružanju pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije u Crnoj Gori.

Pomoć najugroženijim porodicamaEU je već na terenu i pruža pomoć kroz njene postojeće projekte. Zajedno sa HELP-om, NVO „Phiren Amenca – Koračajte sa nama“ i Crvenim krstom započeli su distribuciju 600 paketa hitne pomoći za 400 romskih i egipatskih porodica u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju i Herceg Novom.

Pomoć EU zdravstevnom sistemu Crne GoreEU je već bespovratno uložila blizu četiri miliona eura u zdravstveni sektor a dodatnih 8 miliona je u pripremi. Finansirala je nabavku 12 vozila hitne pomoći za domove zdravlja širom Crne Gore, kao i opreme za Gorske službe spasavanja. EU podrzava i organizacije civilnog društva, koje obavljaju važan posao u zdravstvenom sektoru, kao što su unaprjeđenje medicinske njege trudnica i majki, obezbjeđivanje jednakog pristupa zdravlju i pravdi marginalizovanim grupama, de-stigmatizacija mentalnog zdravlja i opremanje organizacija za spašavanje od poplava u hitnim slučajevima, posebno u pograničnim područjima.Zajedno sa Ministarstvom zdravlja, pripremljen je dodatni program zdravstvene pomoći vrijedan 8 miliona eura, koji če početi 2021. godine. EU će podržati izgradnju novog bolničkog krila u sklopu Podgoričkog kliničkog centra i dogradnju i opremanje do 12 mikrobioloških laboratorija.Ekonomsko-socijalna podrška EUPostojeći Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu socijalnu pomoć, vrijedan 18 miliona eura, vec je obezbjedio preduzetnicima, nezaposlenima i drugim ugrozenim grupama bespovratna sredstva da započnu posao. Program ce se dodatno koristiti za ublazavenje posljedica ove krize.( EUROPEAN UNION, Delegation to Montenegro)

 

Podijeli na: