Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

16.01.2020
939

DRŽAVA BI MOGLA ZNAČAJNO DA POMOGNE U NALAŽENJU KOMPANIJA ZA 130 POTENCIJALNIH KADETA GODIŠNJE

Predstavnik engleskog “Nautical Instituta” za Crnu Goru, kap. Boro Lučić, smatra da bi u nalaženju kompanija za ukrcaj oko 130 potencijalnih kadeta, koliko ih godišnje izađe iz domaćih obrazovnih institucija, značajnu pomoć mogla da pruži država. 

“Postoje razne mogućnosti. U tom procesu država bi mogla da sufinansira njihove plate i putne troškove, kako bi pomogla kompanijama da im kadeti ne budu teret. Onda, kada postanu oficiri, ukoliko su sposobni, neka sami sebi pronalaze posao. Tih potencijalnih 130 kadeta, kada bi postali oficiri, imali bi prosječnu platu recimo 3.000 USD, pa pogledajte koliko je to novca. Zatim, kako budu napredovali i plate bi im rasle. Sav taj novac se vraća nazad u CG”, kazao je kap. Lučić, pojašnjavajući u čemu vidi i interes države kroz pomoć mladim ljudima u nalaženju kompanija za prvi ukrcaj. 

Podsjeća da je Crna Gora nekada, za vrijeme Jugoslavije, imala Jugooceaniju, Prekookeansku, Jugoppetrol, kompanije koje su donosile najviše deviza. 

“Danas je sve rasprodato i uništeno, a jedini “živi” keš, koji dolazi u Crnu Goru, upravo je od pomoraca. Pored kap. Lazovića, koji je preko Azalee na kompaniju Micui ukrcao određeni broj kadeta i moje agencije, mislim da ostali više nekom slučajnošću ukrcaju ponekoga, pa ne možemo reći da je to neki sistem koji je zaživio. Takođe tu je i “Benel Šulc” koji sarađuje sa Pomorskim fakultetom u Kotoru pa su oni, kao kompanija koja se bavi “proizvodnjom” budućih oficira, možda u najboljoj poziciji da uzimaju kadete”, kazao je kap. Lučić. 

Činjenica je, dodaje dalje, da sve kompanije pretežno gledaju da od kadeta formiraju kadar prema svojim potrebama 

“Mi smo u prethodnih 20 godina tu izgubili iI u poptunom smo raskoraku sa svjetskom pomorskom privredom, pa su naše mjesto zauzele mnoge druge države. Izgubili smo nekada otvoren prostor za ukrcaj kadeta. Dakle,  definitivno je da bi država trebala da se na neki način organizuje, jer ne vidim ko bi to mogao drugi da uradi. Na ovu temu pričam već par godina. Vidim i da je Unija pomoraca takođe potegla to pitanje da se kroz donacije kompanijama, omogući zaposlenje mladih pomoraca”, kazao je kap. Lučić.

Foto- Sasha Riess

Podijeli na: