Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

27.02.2024
883

DONČIĆ: POSLOVANJE U SKLADU SA ODLUKOM PUNI BUDŽET I SPREČAVA ZLOUPOTREBE U VIDU REIZDAVANJA POSLOVNIH PROSTORA (AUDIO)

Predsjednik kotorskog “Udruženja specijalizovane trgovine suvenirnice” Krsto Dončić smatra da će poslovanje u skladu sa Odlukom o davanju u zakup opštinskih prostora doprinijeti kvalitetnijem punjenju opštinskog budžeta, ali i spriječiti zloupotrebe u vidu njihovog reizdavanja trećim licima.

Kako je ocijenio, na nedavno održanom sastanku zakupaca poslovnih prostora sa predsjednikom opštine Vladimirom Jokićem i predstavnicima Sekreterijata za imovinsko pravne poslove, postignut je visok stepen saglasnosti oko načina organizovanja tendera.

“Dobili smo čvrste garancije da će se Odluka o davanju u zakup opštinskih prostora ispoštovati u cjelosti i da će se po prvi put uvesti bodovanje za one koji su savjesno obavljali svoj posao iz opštinskih prostora. U samoj Odluci postoji i jedna stavka koja je jako važnja i koja će spriječiti zloupotrebu opštinskih prostora a to je da će se cijena određivati unutar komisije od tri člana, od kojih će jedan biti registrovani, licencirani procjenitelj. Na taj način više nećemo imati situacije da od dva prostora koji su jedan do drugoga, npr. prvi bude izlicitiran za 600 EUR, a drugi do njega za 3.000 EUR. To je dobra stvar jer se neće stvarati praznina koja bi se poslije mogla zloupotrebljavati iskorišćavanjem Odluke o poslovno-tehničkoj saradnji i reizdavanja tih prostora trećim licima a da opština pri tome nema nikakvu korist”, kaže Dončić u emisiji “Život je more”.

Podsjeća da licencirani procjenitelji rade na egzaktnim ugovorima na osnovu tabelarnih prikaza koji su izuzetno precizni.

“Imam potpuno povjerenje u bilo kog licenciranog procjenitelja a, na kraju krajeva, ako se ispostavi da sumnjamo da je neka procjena loše urađena uvijek se može tražiti mišljenje drugog procjenitelja ili vještačenje. Zato smatram da je Odluka o davanju u zakup opštinskih prostora jako dobra. Ukoliko se ispoštuje, po prvi put u Kotoru će tenderi biti održani na jedan transparentan način, kad god se održali. Mislim da će na taj način i Opština podići svoje prihode od tih prostora i da više neće biti zloupotreba reuzdavanja trećim licima”, smatra Dončić.

Ukazuje i na neophodnost bolje saradnja sa Carinskom upravom čije bi inspekcije na terenu trajno oduzimale robu sa lažnim markama, bez uredne carinske deklaracije, “što je krivično a ne prekršajno djelo”.

“Ovo je naročito važno sprovesti prije sezone kako bi se onemogućilo da novac stečen krivičnim djelom bude korišten na tenderima koji nam predstoje”, poručio je Dončić.

Cijelu emisiju možete poslušati na linkuŽivot je more

Predrag Nikolić

Podijeli na: