Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

17.09.2020
1013

DONČIĆ OD NOVE VLADE OČEKUJE VEĆE SUBVNECIJE ZA TURIZAM I PRITISAK NA KOMERCIJALNE BANKE

Zahvaljujući posjeti 650.000 gostiju sa sa kruzera i 500.000 izletnika koji su stigli autobusima, u kotorskom Starom gradu prošle godine je poslovalo 140 suvenirnica.

Po riječima direktora nedavno osnovanog nevladinog udurženja „Specijalizovane trgovine suvenirnice“ Krsta Dončića, ove godine je katastrofalna situacija, a osnovni razlog je što zbog pandemije COVID-a 19 gotovo da i nije bilo turista koji su  pristigli na neki od pomenuta dva načina. Od nove Vlade očekuje veće subvencije, ali i pritisak na komercijalne banke da kvalitetnije podrže turizam.

„Činjenica je da je suvenirnica direktan izvoz. Drugim riječima zavisi direktno od inostranog turiste. Domaći nema potrebu da kupuje crnogorski suvenir kada već može da iz bilo kojeg dijela Crne Gore dođe za dva, dva i po sata, i popije kafu u Kotoru kad god ima vremena za to“, kaže Dončić za „Ljetnje priče“ Radio Kotora.

On je naznačio da je uticaj pandemije COVID – 19 ove godine izuzetno negativno uticao na poslovanje, kako suvenirnica tako i drugih vidova turističke ponude.

„Konkretno mi smo radli na nekih pet do sedam odsto prometa iz 2019. godine. Tada sam upošljavao oko 75 radnika, a sada 19“, kazao je Dončić.

Cijeni da je lokalna uprava „bila konkretna po pitanju mjera“, oslobađajući suvenirnice tri mjeseca od plaćanja rente i svih opštinskih dažbina.    

„Za jun, jul i avgust bilo je umanjenje iznosa za 50% , kako terasa tako i zakupnina. Sada imamo određeni vakum, dok se situacija na terenu ne popravlja već usložnjava, a računi za septembar stižu u punim iznosima. Zakupi bašta, terasa, komunalno, kirije za prostore, tako da već postoji bojazan da većina djelatnika u Starom gradu, ne samo kada su suvenirnice u pitanju, neće uspjeti da spremno dočeka sezonu 2021. Bio bi to gubitak za grad, jer ako bi već doveli turistu, a on nađe zatvoren grad, svakako da bi ponio jako ružnu sliku o mjestu koje je posjetio“, rekao je Dončić i dodao da se mora pronaći način kako bi radnje, lokali, restorani, hoteli, bili spremni da dočekaju nove goste.

Očekuje nastavak dobre saradnje i razumijevanje i od strane nove lokalne uprave, a za privatne vlasnike prostora kaže da  „Kotorsku suvenirnicu“ doživljavaju kao dugoročnog partnera sa kojim su podijelili teret krize.

„Kada je riječ o državnom nivou, osnovni problem je što finansijske institucije, konkretno banke i Investiciono – razvojni fond, nisu spremni da podrže privredu vezanu za turizam, koji smatraju rizičnim. Negdje se to kosi sa logikom jer turizam u Crnoj Gori sve pokreće, a vi sada tu granu stopirate, ne dajete joj nikakva sredstva jer je rizična i ne zna se kada će se ponovo pokrenuti. Ulazimo tako u začarani krug u kojem svako svakom nešto duguje i kuburi sa sredstvima, pa bi mjere morale biti usmjerene ka sektoru koji je najviše pogođen.  Do sada smo od strane Vlade imali subvencje na plate. Mislim da su one istekle sa septembrom, a kako su bili izbori, od nove Vlade očekujem istu ili pojačanu dinamiku subvencija, ali i pritisak na komercijalne banke da podrže turističku privredu, a ne da od toga bježe“, kazao je Dončić.

Sa brojnih sastanaka i seminara kojim je prisustvovao na temu uticaja pandemije na turizam, prenosi najbolju prognozu koja glasi da će se ova grana oporaviti i biti na nivou iz 2019. tek 18 mjeseci nakon vakcine.

„Postoje i ohrabrujuće ankete koje govore da će 2021. nekih 40% ljudi putovati, bilo ili ne bilo korone i vakcine. U svakom slučaju, svaka kriza je nova šansa i mi smo spremni da i sa nekih 25 do 30 % rezultata postignutih u 2019. funkcionišemo stabilno, obezbijedimo redovna primanja za naše radnike i podmirimo sve troškove poslovanja“, kazao je Dončić.

Reprizu „Ljetnjih priča“ možete slušati večeras od 19 i 30.

Podijeli na: