Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

08.05.2024
440

DIREKTOR TO KOTOR: BOLJA AVIODOSTUPNOST ZASLUŽNA ZA SVE VEĆI BROJ GOSTIJU SA TRŽIŠTA AZIJE

Za sve veći broj gostiju u Kotoru, koji dolaze iz azijskih zemalja, zaslužna je bolja aviodostupnost, ocijenio je direktor Turističke organizacije (TO) Kotor Jovan Ristić. 

„Posebno kada je riječ o gostima iz Turske treba istaći da  imamo mnogo letova ka Istanbulu. Njima, je na primjer veoma jednostavno da dođu do Kotora koji kao grad reprezentuje Evropu. Interesantno im je svakako i da u tih nekoliko sati stignu u grad koji je nešto sasvim drugačije, da osjete Evropu i ovaj dio Mediterana na najbolji mogući način. Ovih gostiju smo imali i tokom  zime. Bili su najbrojniji i u hotelima. Posredstvom jedne agencije, s kojom sarađujemo bukvalno 365 dana u godini, najbrojniji su i izletnici“, kazao je Ristić, podsjetivši kako je riječ o emitivnom tržištu sa možda najvećim rastom u posljednje vrijeme. 

Ističe lagan ali siguran povratak njemačkih i francuskih gostiju u ozbiljnijim brojevima koji bi trebalo da budu i veći u odnosu na najaktuelnije, a koji govore o njihovih četiri do šest procenata u ukupnoj posjeti. 

„Ono što je posebno važno, posebno zbog hotela Hajat (Hyatt), ali i zbog drugih sjajnih hotela na našoj obali, dobro ocijenjenih i dobro reklamiranih, u sve većem broju imamo i goste iz SAD-a“. Podsjećam da smo se ove godine pojavili, zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), na sjajnom sajmu u Njujorku, gdje se dosta značajnih poslova i dogovora napravilo, tako da ove godine očekujem u još većem broju goste iz SAD-a. Volio bih da imamo neki let i za neki od njihovih gradova“, kazao je Ristić. 

Govoreći o oko 500 najavljenih dolazaka brodova, uglavnom kruzera u toku ove godine, izrazio je očekivanje da će sa Lukom Kotor sljedeće biti postavljene kamere kako bi se realizovao projekat sličan onom u Dubrovniku. 

„Brojaće gosti koji se od dana do dana nalaze u samom gradu, izlazci iz luke, tako da ćemo moći da napravimo poređenja koliko upravo gostiju sa brodova dođe u grad i u kom trenutku. Inače, ono što stalno ponavljamo i iza čega stojimo, a naveli smo to i u Strategiji (Strategija razvoja turizma Kotora do 2030.godine), onog trenutka kada se zaokruže smještajni kapaciteti, a to se prvenstveno tiče hotela na lokaciji bivšeg Urca i bivšeg Fjorda (takođe visoke kategorije), mi ćemo moći da počnemo i skroz zaokružimo priču kako bi se u potpunosti bavili stacionarnim turizmom pa da imamo jedan zaista respektabilan broj gostiju tokom cijele godine. Smatram da ćemo moći da se bavimo i zdravstvenim turizmom i pripremama sportista i jako bitnim kongresnim turizmom, koji u zimskim mjesecima puni grad. Moći ćemo da govorimo, ukoliko je to uopšte i moguće, čak i o povećanju broja dešavanja kako bi ti ljudi, dok borave u našem gradu, imali zabavu na svakom mjestu i u svakom trenutku. Onda stupa ta druga faza kada možemo već da govorimo i o selekciji kada su putnički brodovi u pitanju, da vidimo koje su to kompanije najprofitabilnije i najkorisnije za zajednicu. Da vidimo koja je to dužina brodova, koji su to uslovi koje bi mogli da postavimo,  a zatim da se bavimo i menadžmentom o dobu dana kada oni pristaju, da im se daju olakšice kada je u pitanju vez i sve one takse ukoliko žele da proivedu noć ovdje, ili da dolaze u popodnevnom terminu. Do tada se trudimo da to sve izbalansiramo“, kazao je Ristić. 

Podsjetio je i da naša lokalna turistička privreda, kao i ona naslonjena na turizam, u najvećem broju upravo živi od izletnika. 

„Sve ove radnje, suvenirnice, butici, ugostiteljski objekti, različiti pružaoci usluga, taksisti i prevoznici na moru, svi imaju koristi od tih gostiju“, kazao je Ristić. 

Govoreći o mogućnosti povećanja broja kampova, ističe da je sve manje dostupnog prostora za ovaj vid turizma, a nikad više onih koji žele da kampuju. 

„To su sada već jako dobri gosti, a nekoliko kampova u Stolivu, Morinju i Kostanjici dobijaju od njih sjajne ocjene“, rekao je Ristić. 

Na pitanje slušaoca o mogućnosti da žičara Kotor – Lovćen ima jeftinije karte za domicilno stanovništvo, potvrdio je opredjeljenje menadžmenta kompanije koja njome gazduje, da će se i o tome voditi računa. 

Podsjeća i da ovaj sistem nije samo dodatna ponuda kada je Kotor u pitanju, već za mnoge goste i glavni motiv dolaska ovdje. 

„Riječ je jako ozbiljnom potencijalu i najozbiljnijem projektu u posljednjih nekoliko desetljeća kada je riječ o primorju crnogorskom“, kazao je Ristić. 

Ove godine će, kada je u pitanju kotorska opština, po prvi put biti plasiran novi proizvod – propusnice za različite sadržaje i objekte. 

„Biće u tri različite veličine, a dvije ćemo da plasiramo vrlo brzo, prvenstvemo za turiste, a biće interesantne možda i sugrađanima. U pitanju su muzeji, rimski mozaici i svi oni sadržaji koji su interesantni i gdje se naplaćuju karte po povoljnijim uslovima. U trećem, najvećem formatu, koji ćemo objaviti za nekih mjesec, biće i bedemi i žičara, odnosno svi sadržaji po vrlo, vrlo povoljnim cijenama“, rekao je Ristić. 

Reprizu emisije „032“, u kojoj je gost direktor TO Kotor Jovan Ristić, možete slušati od 21 i 30. 

Predrag Nikolić  

 

Podijeli na: