Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

11.07.2022
756

DIREKTOR DOO LOVANJA MIRKO BOŽOVIĆ: PROFIT IZ UPRAVLJANJA OTPADOM MOGUĆ I U NAŠOJ SREDINI

U cilju smanjivanja gubitaka, u preduzeću DOO Lovanja će ove godine raditi na stvaranju uslova za postizanje poslovne likvidnosti, a po riječima direktora Mirka Božovića, pored obavljanja osnovne, u planu su i nove djelatnosti. 

„Mogućnosti za to su velike, obzirom da upravljanje otpadom, u skoro svim razvijenim zemljama, predstavlja ozbiljnu osnovu za stvaranje profita, što je itekako izvodljivo i u našoj sredini“, kazao je Božović prezentujući Program obavljanja komunalnih djelatnosti d.o.o. „Lovanja“ Kotor za 2022.god na proteklom skupštinskom zasijedanju.  

Kako je naveo, u tekućoj godini planirani su prihodi sa primicima u iznosu od 134.500 EUR. 

„Tiču se prihoda po osnovu zakupa opreme i postrojenja za selekciju otpada od strane Doo Komunalno Kotor i primitaka po osnovu Ugovora o prenosu prava i obaveza, sklopljenim sa komunalnim preduzećima Kotora, Budve i Tivta. Na rashodnoj strani se planira trošak od ukupno 83.950 EUR”, kazao je Božović. 

Zbog obaveza iz MESTAP kredita prema Svetskoj banci nerealno je očekivati da se preduzeće likvidira zbog negativnog poslovanja i neobavljanja djelatnosti za koju je registrovano, već je potrebno, kako je istakao Božović, da se rješenje za poslovanje podigne na viši nivo u saradnji sa osnivačima. 

Na taj način bi se, dodao je, pronašao realan način da se u poslovnom smislu “stane na noge” i na neki način preuzme na sebe rješavanje komunalnih problema i upravljanje otpadom, kako u opštini Kotor, tako i u regionu, za što osim tehničkih kapaciteta postoji i ozbiljna podrška u sadašnjem menadžmentu preduzeća. 

Društvo za upravljanje sanitarnom deponijom DOO Lovanja je osnovano od strane opština Kotor, Tivat i Regionalnog vodovoda – Budva. 

Opština Kotor je većinski vlasnik, a MESTAP kreditom Svjetske banke obezbijeđena su sredstva za izgradnju sanitarne kade i kupovinu opreme neophodne za rad deponije. 

Od momenta osnivanja 2003. do 2008. Doo Lovanja je samostalno obavljala svoju djelatnost. 

Od 2008. zatvaranjem sanitarne kade osnivači preduzeća su donijeli odluku da se postrojenje za selekciju otpada i prateća oprema ustupe Komunalnom preduzeću na korišćenje uz mjesečnu naknadu za zakup opreme. 

“Od tog momenta Doo Lovanja ne obavlja djelatnost za koju je registrovano, tj, obavlja samo u smislu poštovanja normi i zakona o zaštiti životne sredine vezano za godišnji monitoring lokaliteta zatvorene deponije Lovanja, što je u obavezi da radi u periodu od 30 godina od momenta zatvaranja deponije, shodno zakonu”, kazao je Božović.   

On je dodao i da realni prihodi društva ne mogu pokriti minimalne troškove poslovanja, pa se gubitak u poslovanju može očekivati kao što je to bilo i u prethodnih 15 godina. 

Prihodi sa primicima iz poslovanja u protekloj godini iznosili su 79.993 EUR, a troškovi 84.229 EUR.

Predrag Nikolić

Podijeli na: