Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

31.05.2020
706

DAVIDOVIĆ: POKAZATI DA JE CG BEZBJEDNA DESTINACIJA

Državni sekretar Ministarstva turizma i održivog razvoja Damir Davidović istakao je da je važno da turiste dočekamo na pravi način kako bi se uvjerili da je Crna Gora kvalitetna i bezbjedna turistička destinacija.

Podsjetimo, Crna Gora od ponoći otvara granice. Prema posljednjim informacijama NKT-a u našu zemlju, bez karantina i izolacije, moći će stanovnici 26 zemalja.

Davidović je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da se očekuje da već u ponoć turisti sa njemačkog govornog područja dođu u Crnu Goru.

"U početku to će biti manji broj gostiju koji će biti individualni, a jako je važno da ih dočekamo na pravi način, da se oni uvjere u procedure koje se sprovode u Crnoj Gori. Mogu preko društvenih mreža da vide informacije da je Crna Gora više nego kvalitetna i bezbjedna turistička destinacija, da se putuje bez problema, što su jako važne informacije i vjerujemo da će to motivisati veći broj gostiju da dođe kod nas", kazao je Davidović.

On je istakao da su proteklih mjesec dana neki od najznačajnijih evropskih medija pisali o Crnoj Gori.

"U prvom mahu kako se Crna Gora dobro nosi sa ovom zdravstvenom krizom, a nakon toga je da Crna Gora je prva država u Evropi koja ima nula evidentiranih aktivnih slučajeva korona virusa. To što smo 'korona free' destinacija će biti jedna od osnovnih pretpostavki za svakog turistu koji dolazi, ne samo u Crnu Goru, nego na bilo koju destinaciju kada se bude informisao tome koliko je destinacija bezbjedna i kako se pokazala u ovaj krizi, koja je srećom za nama", poručio je Davidović.

Da bi se spriječila ponovna pojava korona virusa u našoj zemlji, s obzirom na to da pri ulasku nema testiranja ni karantina, Davidović naglašava da su mjere jasno propisane - od restoraterstva, hotelijerstva, plaža...

"Ovo je situacija u kojoj svako mora da da određeni doprinos i svi moramo insistirati na primjeni tih pravila. Ta pravila nijesu komplikovana. Naravno, svima bi bilo lakše da ih nema, ali ona služe da zaštite i naše javno zdravlje, sve uposlene u turizmu, sve naše građane i turiste koje dolaze", poručio je Davidović.

Kada je riječ o mjerama za pomoć privrednicima, naveo je da je samo za april mjesec isplaćeno dva miliona eura, za preko pet hiljada zaposlenih u sektoru tiruzmu.

"Treći set mjera će uskoro biti usvojen. Nadamo se da će ova sezona biti što bolja, ali da spremimo modele podrške kroz Investiciono-razvojni fond i poslovne banke na koji način da omogućimo privredi, za slučaj da sezona ne bude toliko dobra, kako da sačekamo narednu za koju smo apsolutno sigurni da će biti mnogo bolja. Takođe, tu su u pitanju neke razvojne mjere, jako se fokusiramo na investicije, ono što je ovo vrijeme pokazalo jeste da se moraju stvoriti uslovi da se nastave investicije. Na kraju krajeva sve velike investicije koje su pokrenute u Crnoj Gori su nastavljene, nešto negdje govori koliko naši najznačajniji partneri i investitori u sektoru turizma vjeruju u Crnu Goru kao turističku destinaciju", naveo je Davidović.

 

Izvor: rtcg.me

Podijeli na: