Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

28.06.2022
347

CEDIS: PAD POTROŠNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE U MAJU

 

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 206.926.638 kWh električne energije, što je za deset odsto manje u odnosu na aprilsku potrošnju i četiri odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom istog perioda prethodne godine. Najviše električne energije, oko 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2), saopštavaju iz CEDIS-a.

Očitano je ukupno 398.890 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u maju realizovale 1.850 intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 168 hiljada eura.

Na distributivnu mrežu je tokom maja priključeno 653 nova korisnika.

Tokom maja, na nivou primarne mreže, izvođeni su 220 hiljada eura vrijedni radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35 kV „Ribarevine – Šćepanica“ u Bijelom Polju. Takođe, tokom prethodnog mjeseca, na nivou sekundarne mreže, završeni su radovi na izgradnji dvije trafostanice naponskog nivoa 10/0,4 kV, kojom će biti obezbijeđeno bolje napajanje za djelove konzumnog područja Podgorice i Kotora, a za koje je izdvojeno oko 170 hiljada eura (trafostanica “NOVA br. 6”, prema DUP-u “Titex“ u Podgorici i “Kavač 6” u Kotoru). U toku su i radovi na realizaciji četiri projekta, ukupne vrijednosti oko 250 hiljada eura, a izvode se na području opština: Podgorica, Budva, Kolašin i Kotor.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 20 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 425 hiljada korisnika na području Crne Gore, navodi se u saopštenju CEDIS-a.

Podijeli na: