Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

14.12.2022
685

BUDŽETOM OPREDJELJENO PO 823.000 EURA ZA KULTURU I SPORT

Slabo posjećenja javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu Opštine Kotor za 2023. godinu za sportske i kulturne organizacije, održana je danas u palati Bizanti.

Kako je za Radio Kotor kazala rukovoditeljka odjeljenja za budžet i trezor Nada Vučković, od ukupnog budžeta koji iznosi 28.154.000 eura, po 4 % opredjeljeno je za sportske  i kulturne manifestacije i događaje.

,,Dakle po 823.000 eura biće opredejljeno za kulturu i sport, s tim što će ova cifra u konačnoj verziji budžeta možda biti promjenjena u zavisnosti od komentara i primjedbi tokom javane rasprave, tako da su moguće manje odsilacije. Pojedinačnu raspodjelu sredstava za kulturu i sport obaviće nadležni Sekretarijat, a nakon usvajanja budžeta biće donesena posebna odluka o raspodjeli definisanih sredstava. Kada su u pitanju sredstava namjenjena za ostale ustanove culture, za OJU “Muzeji” opredjeljeno je 375.000 eura, a za Kulturni centar “Nikola Đurković” 435.000 eura za bruto zarade i materijalne troškove. Nova stavka u budžetu su sredstva opredjeljena za JU Kotorsko pozorište za djecu i mlade iznosti 150.000 eura. Dio programa pomenute tri institucije kulture će se finansirati i preko raspodjele sredstava Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti”- kazala je Vučković za Radio Kotor.

Javnoj rasprvi osim organizatora, prisusvovao je tim menadžer vaterpolo akademije “Cattaro” Mirko Vičević. On je tom prilikom kazao da je zadovoljan iznosom sredstava koji su budžetom opredjeljeni za sport.

,,Interesuje me da li ćemo konačnu odluku o raspodjeli sredstava imati ranije, nego što je to bilo u prošlih godina. Veoma je važno za sportske organizacije da na vrijeme znamo sa kojom cifrom raspolažemo. U odnosu na raspoloživa sredstva, moja molba je da se sportskim klubovima u odnosu na započeta takmičenja, iznos uplaćuje dinamikom  koju zahtjevaju sportske aktivnosti”, rekao je Vičević.

Na njegovo pitanje odgovolio je sekretar opštinskog Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Nebojša Ilić.

,,Dinamika isplate sportskim organizacijama obavljaće se u skladu sa ostvarenjem budžeta, a praksa je bila da se isplaćuje kvartalno. Sredstva za Vaterpolo akademiju Cattaro u 2022 godinu iznosila su 62.000 eura, a oko 58.000 u 2021. godini. Raspodjela sredstava za ovu godinu zavisiće od podnesenih zahtjeva, a konačan iznos će se znati kada bude usvojen budžet”- odgovorio je Ilić.  

Tekst i foto Tamara Vuković

Podijeli na: