Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

15.04.2024
757

BUDŽET 2024. ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA, RIBARIMA I MARIKULTURISTIMA 90.000 EURA

Info dan u organizaciji opštinskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj održan je danas u skupštinskoj sali Opštine Kotor-palati Bizanti.
Bio je namijenjen registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, marikulturistima i ribarima, a povodom objave Javnog poziva za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2024. godinu.
U skadu sa Odlukom o podsticajima u razvoj poljoprivrede („Sl. List CG – opštinski propisi“, br 050/17,010/20) Opština Kotor će za dva dana raspisati Javni poziv za raspodijelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2024. godinu.
Prisutnima je predstavljeno za koje vrste podsticaja u poljoprivredi su opredijeljena budžetska sredstva Opštine Kotor za tekuću godinu, te način, uslovi i kriterijumi učešća zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača, marikulturista i ribara na Javni poziv.
Prisutne je pozdravila sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor Suzana Radulović, te istakla da su za ovu godinu opredijeljena sredstva u iznosu od 90.000 eura za navedene djelatnosti.

Kako je rečeno, program podsticajnih mjera subvencija u poljoprivredi na području opštine Kotor za 2024. godinu obuhvata finansijsku podršku aktivnostima koji se odnose na povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje, a u cilju modernizacije proizvodnje, povećanja kvaliteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, te povećanja broja registrovanih poljoprivrednika i zaposlenih u poljoprivredi.
Podsticajna sredstva, kako se danas čulo, mogu koristiti fizička i pravna lica registrovana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti sa prebivalištem, odnosno sjedištem i poljoprivrednom proizvodnjom na teritoriji kotorske opštine, kao i odgovarajuće NVO čiji su ciljevi i djelatnosti poljoprivreda, osim pčelara koji mogu da imaju seleće pčelinjake i u drugim opštinama.
“Sredstva namijenjena za podsticajne mjere u poljoprivredi opredijeljena su za voćarsku proizvodnju u iznosu od 12.000 eura, razvoj maslinarstva 10.000 eura, povrtarsku i cvjećarsku proizvodnju 8.000 eura, pčelarstvo 25.000 eura, stočarstvo 7.000 eura, za razvoj organske poljoprivrede 2.000 eura, ribarstvo i marikulturu 20.000 eura, uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja 1.000 eura, učešće i organizaciju sajamskih i sličnih manifestacija registrovanim udruženjima poljoprivrednih proizvođača 1.000 eura, nabavku kolektora za solarnu energiju kao obnovljivog izvora energije u poljoprivredi 2.000 eure, te za razvoj ruralnog i seoskog turizma 2.000 eura. Ovaj iznos nije konačan. U slučaju da se pojavi potreba za više sredstava u jednoj grani nego u drugoj, usmjerićemo sredstva na granu u kojoj postoji više potražnje”, u ime Sekretarijata navela je Katarina Šovran.

Kako su pojasnili iz Sekretarijata, do pedeset odsto učešća ima Opština Kotor, odnosno Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, a isto toliko poljoprivredni proizvođači, ribari i marikulturisti. Kada su u pitanju žene i mladi do 30 godina, Opština Kotor pomaže sa do 80 odsto. Za nabavku sadnica subvencionisaće se fiksno 80 posto od cijene sadnica.
Prisutni su ukazali na svoje potrebe i prioritete.
Pčelari su dali primjedbu i sugestiju na donijetu Odluku, s obzirom na to da pčelarstvo pripada oblasti stočarstva, da im se ubuduće odobre premije po košnici.
Predlozi i primjedbe prisutnih odnosili su se i na odobravanje mehanizacije u voćarstvu, konkretno traktora, budući da je trenutno za njega moguće konkurisati jedino u oblasti povrtarstva.
Iz Sekretarijata su zahvalili na konstruktivnim predlozima, te poručili da zahtjevi proizvođača moraju biti u skladu sa Odlukom o podsticajima u razvoju poljoprivrede.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: