Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.02.2020
910

BROJNE INVESTICIONE AKTIVNOSTI U KOTORU TOKOM PROTEKLIH SEDAM MJESECI

Tokom prethodnih sedam mjeseci na području kotorske opštine započeto je više investicionih aktivnosti.

O njima se danas više čulo na konferekciji za novinare, održanoj u sali za sastanke Opštine Kotor.

Predsjednik Opštine Željko Aprcović govorio je o konceptima razvoja grada, ističući odgovoran odnos prema svim djelovima opštine kada su u pitanju: komunalno uređenje, asfaltiranje puteva, ulaganja u prosvjetno-obrazovne i kulturne objekte, te ulaganja u sport.

,,Uskoro se očekuje okončanje tenderske procedure u vezi sa asfaltiranjem i uređenjem lokalnih puteva koji su u nadležnosti Opštine Kotor. Radi se o investiciji, koju je lokalna samouprava prepoznala kao važnu, a čija je  vrijednost 600 000 eura“, saopštio je Aprcović.

Ugovor su, dodaje, potpisali sa Upravom javnih radova koja je iz Budžeta Crne Gore opredijelila novčana sredstva, u visini od pola miliona eura. „Planirano je da dio tih sredstava bude uložen u alternativnu dionicu puta koji vodi od Lastve Grbaljske do stare Fortece, odnosno prema Šišićima i Nalježićima“, pojasnio je Aprcović, podsjetivši da će pomenuti putni pravac biti alternativni za vrijeme buduće izgradnje bulevara.

On se ovom prilikom osvrnuo i na izgradnju pothodnika, naglasivši da se lokalna samouprava opredijelila za izgradnju ovog prolaza u želji da se rastereti kolski saobraćaj i kvalitetnije upravlja pješačkim saobraćajem.  

,,Opredjelili smo se za par projekata čiju realizaciju očekujemo u narednom periodu. Oni se odnose na rekonstrukciju više gradskih ulica. Tu najprije mislim na ulicu Iva Brkanovića, Njegoševu ulicu za koju je  planirana kompletna rekostrukcija, te ulicu na Tabačini. Narednih dana očekuje se početak radova na promjeni asfaltne podloge u ulici koja vodi ka Zlatnim njivama“, rekao je Aprcović.

On je izrazio zadovoljstvo što su odbornici gradskog parlamenta, na posljednjoj, 37. sjednici, usvojili Odluku o utvrđivanju lokacije za izgradnju saobraćajnice u Dobroti, kod Školskog centra. Radi se o putnom pravcu koji vodi od Jadranske magistrale do ulice 21. maj pored Osnovne škole ,,Narodni heroj Savo Ilić“, Gimnazije Kotor i Srednje pomorske škole, a koji će, nakon završetka radova, omogućiti bolju prohodnost kolskog saobraćaja, te bezbjedniji pristup učenika ovim obrazovnim ustanovama.

Uprkos obećanju izvođača radova na rekonstrukciji zatvorenog bazena „Nikša Bućin“ da će isti biti završeni do 15. marta, Aprcović kaže da će ipak biti okončani do početka maja.

Oko 900 naših sugrađana i sugrađanki kako se danas čulo primio je predsjednik Opštine u proteklih sedam mjeseci.

Direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoran Mrdak je kazao da su sve investicije u ovoj godini zapravo nastavak onih koje su započete u prethodnoj.  ,,Plan rada Direkcije za ovu godinu je sveobuhvatan sa puno kapitalnih izdataka, a tretira čitavu teritoriju kotorske opštine. Počevši od  Krivošija gdje trenutno asfaltiramo putne pravce, radimo na sanaciji tvrđava i bistjerni, preko Risna, Gornjeg Grblja, gdje radimo na sanaciji putnih pravaca, međa, održavanju bujičnih kanala, sve do projekata iz oblasti vodosnabdjevanja. Brojne su aktivnosti vezane i za proširenje javne rasvijete i uređenje zelenih površina. Veliki pomak učinjen je i sadnjom palmi u Risnu, Perastu, Dobroti, na Mulu i Prčanju“, podsjetio je Mrdak.

Sekretar opštinskog Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Ivo Magud kazao je da je prilikom usvajanja budžeta, a po konceptu koji je predložila prethodna vlast, na realizaciju i njegovo ostvarenje uticalo nedonošenje podzakonskih akata koje je tadašnja zakonodavna vlast bila dužna da uradi.

,,U takvim uslovima, dodatnim naporom svih koji su zaduženi za realizaciju budžeta, uspjeli smo da od planiranog realizujemo 96,54%. Opština je na taj način blagovremeno izmirila sve svoje obaveze koje su bile predviđene na strani rashoda. Budžet za ovu godinu donesen je u zakonskom roku i utvrđen je na iznos od 27.256.000. Ono što daje opravdani prefiks je činjenica da je od tog iznosa 52,4% opredijeljeno za kapitalne investicije, gdje dominiraju tri pozicije i to povećanje nefinansijske imovine kupovinom i prodajom nepokretnosti od strane Jugopetrola i budućoj realizaciji sa CEDIS-om, investiciono održavanje objekata i komunalna opremljenost građevinskih parcela”, dodao je Magud.

Potpredsjednik Opštine Kotor Nenad Vukadinović je kazao da je koaliciona vlast imala korektnu saradnju sa svim činiocima.

,,Bez obzira na različita mišljenja zadovoljstvo mi je da sve različitosti prevazilazimo tako što saslušamo jedni druge uz razmijenu argumenata. Do sada nije bilo problema. Nadam se dobroj saradnji i ubuduće”, istakao je Vukadinović.

Glavna administratorka Opštine Milena Kašćelan govorila je o aktivnostima tokom prethodnih sedam mjeseci.

,,Pored usvajanja Statuta, te Odluke o organizaciji i načinu rada koje su usaglašene sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, trudili smo se da ispratimo i standarde koje propisuje Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, a čiji je osnovni standard dobra uprava koja služi u zadovoljavanju potreba svih građana”, rekla je Kašćelan.

Ona je pojasnila da je doneseno više odluka u formi podzakonskih akata koje su izmijenjene i usaglašene sa važećim zakonima, a to je upravo bio jedan od većih problema u dosadašnjem funkcionisanju lokalne uprave.

,,Naš akcenat je na tome da poštujemo zakone, te podižemo stručnost svih službenika i organa lokalne samouprave, a sve u cilju što uspješnijeg funkcionisanja kompletnog sistema”, poručila je Kašćelan.

Podijeli na: