Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

30.04.2022
1805

BOŽOVIĆ: POČETAK KRUZING SEZONE U SKLADU SA OČEKIVANJIMA; NEREGISTROVANI TAKSI-GLISERI PRAVE PROBLEM

Nakon gotovo dvije godine zastoja, a zatim i optimističnijih podataka i popuštanja COVID-19 mjera na globalnom nivou, ovogodišnja kruzing sezonu u Luci Kotor počela je u skladu sa očekivanjima rukovodstva kompanije. Konačno, pred Kotorom opet imamo sliku nekoliko kruzera u jednom danu na vezu uz obalu i na sidru.

U Luci su u toku i aktivnosti na prevazilaženju dugogodišnjeg problema koji pričinjava dio vlasnika privrednih komercijalnih plovila, konkretnije taksi-glisera. Kako saznajemo, u disproporciji je broj taksi-glisera i zahtjeva koji se odnose na obavezu regulisanja obaveza prema Luci Kotor, dok istovremeno brojni neregistrovani korisnici narušavaju bezbjednost i sigurnost drugih plovila u koncesionom području Luke. Pri tom, čini se da bi svi između 13. i 19. bitve, odnosno na najatraktivniji dio luže predviđen za jahte.

Na pomenute teme u emisiji „Život je more“ razgovarali smo sa zamjenicom izvršnog direktora Luke Kotor Tenom Božović.

„Vrlo smo zadovoljni kako kruzining-sezona za sada teče, a imajući u vidu da sa današnjim danom (29.04.) imamo 41 dolazak. Radi poređenja, u cijeloj prethodnoj 2021.godini smo zabilježili samo 64 ticanja brodova“, kazala je Božović, najavivši do kraja ove godine još oko 200 dolazaka.

Očekuje da će se ubrzo govoriti o dinamici dolazaka kruzera kao iz prethodnih rekordnih godina.

„Zadovoljstvo je već sada vidjeti da dnevno imamo i po tri broda istovremeno u luci, a koje nismo gledali protekle dvije godine. Ono što je pandemija pokazala je da je kruzing-tržište jako osjetljivo, ali isto tako nas uputila i da se malo više posvetimo  i marinskom dijelu poslovanja, odnosno tom segmentu nautičkog turizma, ka čemu Luka Kotor ide ove godine. Cilj je da se poboljša kvalitet usluge kada je u pitanju marina i da se ispune određene obaveze koje su nam svakako i sastavni dio koncesionog ugovora sa Vladom, odnosno državom Crnom Gorom, a to je povećanje kapaciteta, proširenje marinskog dijela, izgradnja tzv. druge faze marine i stvaranje mnogo boljih uslova, kako za manja plovila, tako i za kvalitetniji prihvat mega-jahti“, kazala je Božović.

Jahte

Sa jučerašnjim danom u ovoj godini u Kotoru se vezala ukupno 51 jahta, uglavnom u čarter aranžmanu (prije pandemije ovih plovila je bilo i do 700  godišnje). Božović kaže da se veći broj broj mega-jahti očekuje u piku sezone u junu, julu i avgustu.

Interesantan je podatak, nastavlja dalje, da je Crna Gora u vrijeme pandemije, zbog zdravstvene situacije i boravka na međunarodnoj tzv. crvenoj listi, 15 mjeseci imala nula dolazaka, dok je jahting turizam u okruženju i dalje bio živ, o čemu svjedoči Aci marina Dubrovnik koja je zabilježila rekordnu posjećenost.

Taksi-gliseri

Kada je riječ o dugogodišnjem problemu sa privrednim komercijalnim plovilima, odnosno taksi-gliserima, ističe da Luka Kotor kao koncesionar  ima obavezu da se stara za red, bezbjednost i sigurnost na području kojim gazduje.

„Odnosno na prostoru koji obuhvata i marinu i ne odnosi se samo na granični prelaz i vez za prihvat kruzera, nego i na cijelo područje naše marine, veliku i malu. Izvršni direktor g. Milko Krvavac je preduzeo sve mjere da se okonča problem. Nadam se da će se sve sprovesti uspješno, zbog čega su i pojačane aktivnosti u našem koncesionom području. Podsjećam da su lokacije za prihvat taksi-glisera na pontonima kod pozorišta i u Parku slobode gdje je obezbijeđeno 16-17 vezova. Oko 30- tak vezova je na raspolahganju u samom parku, a kod pozorišta 15. Orjentacioni podatak otprilike je da je unazad dvije godine u Kotoru bilo registrovano preko 100 taksi-glisera. Mi imamo mogućnost da obezbijedimo nekih 50 vezova obezbijedimo, ali je do današnjeg dana potpisano 17 ugovora o vezu. Podneseno je i šest zahtjeva. To znači da, iako je prisutan veliki broj taksi glisera, očigledno ne pristiže i veći broj zahtjeva da regulišu svoje obaveze prema Luci Kotor. Tako da problem predstavlja uglavnom veliki broj neregistrovanih korisnika koji narušavaju bezbjednost i sigurnost drugih plovila u našem koncesionom području, iako postoje zone predviđene za njihov privez, ukrcaj i iskrcaj putnika“, kazala je Božović. 

Kako navodi, Luka nema nadležnost da riješi pomenuti problem na moru, ali ima na kopnu gdje su preduzete aktivnosti kako bi se sproveo red i obezbijedila sigurnost za ostale korisnike marine

Kazala je i da razumije vlasnike taksi-glisera da su blizu graničnog prelaza, odnosno na gradskoj rivi između pomenute 13 i 19 bitve, gdje je atraktivnija lokacija za prihvat putnika.

„Međutim, ovaj prostor je predviđen za prihvat mega jahti“, dodala je Božović, koja smatra da pozicije u parku i kod pozorišta nisu ništa manje atraktivne.

Veliki problem, kazala je, predstavljaju i reklamni panoi sa uslugama taksi-glisera.

„Korisnici nemaju nikakvu dozvolu i saglasnost za držanje takvog reklamnog materijala. Oni jednostavno ne žele da ga uklone uzurpirajući kompletan prostor. Na taj način utiču i na sam kvalitet usluge koji Luka Kotor pruža ostalim klijentima“, rekal je Božović. 

Inače, finansijske obaveze vlasnika taksi-glisera prema Luci Kotor iznose oko 3.300 EUR plus PDV, a obzirom na sve veći broj onih koji se bave ovim poslom, može se zaključiti da je riječ o isplativom biznisu.

Razgovor sa zamjenicom izvršnog direktora Luke Kotor Tenom Božović, možete poslušati danas u emisiji „Život je more“ od 11 sati.

Predrag Nikolić

Podijeli na: