Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

30.12.2019
3437

BIGOVA BAY - DO KRAJA 2021. INFRASTRUKTURA I POČETAK RADOVA

Kompanija „Bigova bay“ nedavno je potpisala sporazum o komunalnom opremanju zemljišta sa Opštinom Kotor i Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora. 

Gošća emisije „Razgovori nedjeljom” tim povodom bila je izvršna direktorka kompanije Branka Lazarević. 

“Obala sela Glavatičići, kojem pripada Bigova,  dugačka je 11 km, stoga ovo selo ima veliki potencijal, a njegova obala čini 23% obale čitavog Grblja. Dužina obale lokacije Bigova Bay je četiri km ili 36% obale Glavatičića. Turistički potencijali Grblja su značajni, naročito u obalnom dijelu, jer je ukupna dužina grbaljske obale 23 km, odnosno blizu polovine ukupne dužine obale opštine Kotor. Ovo je investicija u ukupnu infrastrukturu za područje koje je pokriveno državnom i lokalnom studiom lokacije. Infrastruktura nije samo predviđena za područje koje je pokriveno državnom i lokalnom studijom već je predviđeno o za šire područke sela Bigova, Lješevići, Vranovići, Pobrđe i djelom Žukovice”, rekla je Lazarević. 

Po planskim dokumentu predviđena je izgradnja dva hotela, od kojih je jedan 478 ležajeva, a drugi je manji, uz određeni broj vila. 

,,Za objekte visokog turizma na ovom prostoru, koji bi prema usvojenoj planskoj dokumentaciji imali ukupno 1.580 ležajeva, potrebna je dobra infrastruktura koja uključuje vodosnabdjevanje, snabdjevanje električnom energijom i sistem za otpadne vode, atmosfersku kanalizaciju i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Za ovakve objekte ne možete da ponudite ono što je na podričju Donjeg Grblja, a to su bistjerne i septičke jame”, naglašava Lazarević.

Ukupno ulaganje u infrastrukturu sjevero –zapadnog dijela Grblja iznosi 28 miliona. Komunalno opremanje podrazumijeva vodosnabdjevanje, izgradnju saobraćajnica i tretman otpadnih voda. 

“Ukupno 14,3 miliona i to je obaveza Opštine Kotor da opremi područje koje je predviđeno za dalju izgradnju. Komunalna infrastruktura se sastoji iz primarne i sekundarne. Bigova Bay je lokacija pored koje ne prolazi ništa od infrastrukture i prvo čvorošte za vodu i struju nalazi se na udaljenosti od devet km. Vodovod će se raditi na potezu od Jugodrva do Bigove, dok se saobraćajnica gradi u samom mjestu u dužini od jedan km i pritom se ne opterećuje put koji ide kroz selo do crkve svetog Nikole. ,To je jedna uska sobraćajnica kojom može da ide jedno vozilo i kao spomen graditeljstva jednog doba treba da služi kao šetalište ubuduće”, navodi Lazarević. 

Ona je najavila da će u prvoj polovini 2020. početi najprije izgradnja pristupne saobraćajnice do lokaliteta,  jer sada ne postoji put kojim mehanizacija može prići, a postojeći ne može da podrži težinu kamiona i ostalih prevoznih sredstava za prevoz materijala. 

U toku godine će biti raspisan tender za izgradnju vodovoda. 

,,Očekujemo da do kraja 2021. godine bude spremna infrastruktura i da tada počne izgradnja turističkih objekata. Najprije hotela visoke kategorije 4+, ili  zvijezdica u zavisnosti od hotelijera koji će biti izabran. Nakon infrastrukturnog opremanja o sigurnosti da ćemo dovesti kvalitetan vodovod, struju, optiku i prostupnu saobraćajnicu, pregovaraćemo sa svjetskih hotelskim lancima. Bigova Bey je u pripremne radnje već uložila 700.000 eura”, zaključila je Lazarević.

Podijeli na: