Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

13.12.2019
588

BEZ INTERESOVANJA GRAĐANA ZA JAVNU RASPRAVU O RASPODJELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA NVO

Javna rasprava povodom Nacrta Odluke o izmjeni Odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama održana je danas u palati Bizanti bez prisustva zainteresovanih građana.

Javnoj raspravi prisustvovali su Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti sa saradnicama i potpredsjednik Opštine Kotor Nenad Vukadinović.

Dulović je podsjetila da je povodom ovog Nacrta već održan jedan konsultativni sastanak, te da je ovo prva javna rasprava na kojoj je trebalo da zainteresovani postavljaju pitanja, daju sugestije, zapažanja i mišljenja.

“Nacrtom budžeta za sljedeću godinu za projekte nevladinim organizacijama planirana su sredstva u iznosu od 0,5 odsto ukupnog planiranog prihoda u budžetu Opštine Kotor, a 20 odsto od ovog iznosa biće opredjeljeno za programske aktivnosti tradicionalnih organizacija, kao što su: Bokeljska mornarica, Gradska muzika Kotor i SPD Jedinstvo. To su organizacije koje su proglašene od posebnog značaja za opštinu Kotor. One su se i do sada finansirale na način jedne posebnosti. Sada će dobiti veća sredstva. Uvećanje je za 20 posto, što svakako i zaslužuju” – kaže Dulović.

Ostala sredstva, navodi Dulović, biće raspoređena ostalim nevladinim organizacijama koje imaju sjedište na teritoriji opštine Kotor, sa projektima koji ulaze u prioritetne oblasti i u skladu sa Odlukom.

“Visina tog iznosa se vraća na visinu od nekih prethodnih godina,  što je bilo i realno da nevladine organizacije na teritoriji opštine dobiju. Uvećanje je za ovu godinu zaista bilo značajno veće, ali kada analiziramo stanje prethodnih godina i koliko su određene nevladine organizacije dobijale sredstava i koliko je to ukupno bilo sredstava uklujučujući i projekte, to što smo planirali za 2020. godinu nije nikakva anomalija, nego uravo u skladu sa prethodnim godinama i u skladu sa ostalim opštinama u Crnoj Gori koje su i  po broju stanovnika i po broju nevladinih oprganizacija veće i razvijene u tom sektoru pa ne odvajaju veća sredstva nego što će to biti za 2020. godinu u opštini Kotor” – zaključuje Dulović.

Podsjetimo, predsjednik Opštine Kotor, Odlukom broj 01-18512 od 06.12.2019. godine utvrdio je Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama koji je stavljen na javnu raspravu.

Organ uprave Opštine Kotor za sprovođenje javne rasprave je Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Primjedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se u pisanoj formi na adresu Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Opština Kotor, Stari grad 317 ili putem e-maila: kultura@kotor.me do isteka roka za javnu raspravu.Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti će razmotriti primjedbe, predloge i sugestije učesnika javne rasprave i sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Centralna javna rasprava povodom navedenog Nacrta održaće se u palati Bizanti u srijedu, 18. decembra u 10 sati.

Podijeli na: