Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

01.02.2021
600

BANKA HRANE: PAKET MJERA VLADE NIJE OMOGUĆIO MNOGIMA DA OSTVARE PRAVO NA POMOĆ

 “Sadašnji paket  mjera koje je Vlada donijela nije omogućio mnogima koji su bez ikakvih prihoda ili imaju veoma niska primanja da ostvare pravo na pomoć.

Među onima koji su uskraćeni  za pomoć države  su nezaposleni  koji se ne javljaju ZZZ jer im je ponuđena takva opcija od strane te ustanove. Prihvatili su je jer su izgubili  povjerenje da će im biti pružena  šansa za zaposlenje  a nisu očekivali da će im to onemogućiti ostvarenja prava kao što je  to jednokratna pomoć sada .

Pomoć neće dobiti i oni koji primaju samo 68 eura tuđe njege i pomoći, mjesečno. paket mjera vlade

Uskraćeni su i one porodice  koji ne dobijaju alimemtaciju redovno ili je uopste ne dobijaju.Više puta sam pominjala važnost osnivanja Alimentacionog fonda u cilju smanjenja siromaštva  djece.

Koliko ima penzionera koji jedva  sastavljaju kraj sa krajem a koji  neće dobiti pomoć jer im penzija sa euro, dva prelazi  222 eura koje je Vlada donijela kao limit.

Šta je sa onima koji preko biroa za zapošljavanje dobijaju nepunih 100 eura mjesečno.

Mora se  obuhvati još jedan dio stanovništva sa  jednokratnom pomoći a proširiti i broj korisnika materijalnog obezbjeđenja poroduce, za sve one koji su ostali bez ikakvih prihoda.

Mnogo je onih koji su živjeli zahvaljujući  povremenom radu članova domaćinstva u inostranstvu za sta sada nema mogućnosti ili uplatama novca  rođaka koji žive u inostranstvu a koji sada usled korona krize i samo teže žive te ne mogu slati novac.

Koliko je onih koji su uskraćeni za mogućnost rada  usled korona krize a nisu imali  zasnovan radni odnos te su ostali bez ikakvih prihoda.

Zbog svega navedenog  i još mnogo toga neophodno  je pružiti  mogućnost prijavljivanja ugroženih građana Crne Gore Ministarstvu  socijalnog rada u cilju prevazilaženja problema egzistencijalne prirode.

U Crnoj Gori postoji socijalni karton gdje je sve digitalizovano i u elektronskoj formi, tako da bi bilo relativno lako uvesti izmjene privremenog karaktera u sistem socijalne zaštite.

Socijalni karton je  omogućio da imamo provjerene podatke o svim korisnicima socijalne pomoći u Crnoj Gori i tako spriječimo zloupotrebe. 

Ovaj sistem je umrežio podatke koje posjeduje Fond PIO, Poreska Uprava, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo prosvjete, Katastar, kao i Centralni registar motornih vozila.

Znači imamo sve potrebne podatke o  građanima Crne Gore. Kako su onda moguće zloupotrebe a svi znamo da  ih ima i zbog toga trpe oni kojima stvarno pomoć potrebna.

Koliko su zloupotrebe socijalne pomoći oštetile budžet, do sada nemamo podatke.

Projekat je Ministarstvo rada  i socijalnog staranja radilo u saradnji sa UNDP, a informacioni sistem je koštao million i dvjesta hiljada eura, od čega je Vlada Crne Gore investirala 90 odsto, a organizacija UN-a 10 odsto.”

Fondacija BANKA HRANE Crne Gore (predsjednica Marina Medojević, diplomirani ekonomista)

Podijeli na: