Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

17.02.2020
1034

APRCOVIĆ: ZAOBILAZNICA APSOLUTNO NIJE ZABORAVLJEN PROJEKAT

Po riječima predsjednika opštine Željka Aprcovića zaobilaznica, kao rješenje za saobraćajne gužve u Kotoru, „apsolutno nije zaboravljen projekat“. 

O kapitalnom infrastrukturnom projektu zaobilaznice govori se  od prije desetak godina, ali se zbog sporne trase i njenog vizuelnog uticaja na kulturno nasljeđe Kotora, u posljednje vrijeme nije često spominjala.

 “Kroz Prostorno urbanistički plan (PUP) dogovorena je trasa te buduće saobraćajnice koja je po mom mišljenju i dalje najbolje rješenje”, kazao je Aprcović za Radio Kotor. 

Smatra da bi se sredstva za “izuzetno značajan komunalno-infrastrukturni projekat” mogla obezbijediti i kod predpristupnih fondova. 

Po riječima podpredsjednika opštine Kotor Nenada Vukadinovića, Nacrt i predlog PUP-a nedavno su razmatrani u Uneskovoj kancelariji u Parizu. 

“Dobijeno je pozitivno mišljenje, tako da je za očekivati da na Vladi bude usvojen do kraja februara”, kazao je Vukadinović za Radio Kotor  

Konceptom PUP-a prezentovanog na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma u januaru 2019. ( file:///C:/Users/Owner/Downloads/Koncept%20PUP-a%20Kotor-tekst-28.01.2019.pdf ),  planom razvoja saobraćaja i druge tehničke infrastrukture predviđa se zaobilaznica “čija izgradnja je neophodna da bi se Kotor, kao grad izuzetnih vrijednosti i dio svjetske baštine UNESCO, sačuvao od negativnih uticaja motornog saobraćaja kojem je sada izložen kroz jedinu saobraćajnicu koja egzistira u tom gradu”. 

“Trasa zaobilaznice počinje u Škaljarima, na raskrsnici na izlazu iz tunela Vrmac, a završava u Ljutoj gdje se priključuje na postojeću Jadransku magistralu. Središnji dio dionice od Škaljara do priključka na “treći put” čine dva tunela (“Stari grad” i “Dobrota”) koji su povezani vijaduktom “Škurda” u kanjonu potoka Škurda tako da se tu ne zadire u promjene postojećeg korišćenja zemljišta. Izgradnja zaobilaznice Kotora na dionici oko Starog grada je neophodna jer je stanje saobraćajnog sistema u Kotoru neodrživo. Druga zaobilazica se nalazi na dionici Muo-Prčanj-Stoliv i ima jasnu ulogu u ubrzanju opšte urbanizacije ovog dijela zaliva”, stoji između ostalog u dokumentu. 

( Foto: Google Earth)

Podijeli na: