Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

29.11.2019
897

APRCOVIĆ: SPROVEDENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA ZA BUDUĆI POTHODNIK

Period gradnje pothodnika ispod magistrale na rivi, vrijednog preko 1,6 miliona EUR, koji bi od sljedeće godine trebalo da doprinese smanjenju saobraćajnih gužvi, omogući kvalitetnije upravljanje pješačkim tokovima, kao i parkingom automobila i izletničkih autobusa, iznosi 130 dana.

Po riječima predsjednika opštine Kotor Željka Aprcovića, koji je gostovao u današnjoj emisiji Radio Kotora „Pitajte gradonačelnika“, u vrijeme radova saobraćaj neće biti u prekidu. 

„Rađena su dodatna geološka istraživanja za budući pothodnik. Razlog je što je projektnim zadatkom predviđeno da se istraživanja rade do 11 metara. Mi smo ih radili do 17 metara da bi ispitali tlo na kojem će se raditi pothodnik i kako bi preduprijedili eventualne štetne posljedice gradnje ovog objekta. Sa ljudima koji su radili geomehaniku, sa budućim izvođačem radova u narednoj sedmici imaćemo još jedna sastanak. Angažovali smo mi iz lokalne samouprave građevinske inženjere da nas upoznaju sa samim projektom, kako bi kao odgovorna samouprava znali što nas očekuje. Moramo biti odgovorni prema onima koji su nam dali mandat da vršimo funkciju i prema onome šti jesu resursi koji se ubiraju od svih građana opštine Kotor“, kazao je Aprcović. 

On je precizirao da su geološka istraživanja kvaliteta sastava tla pokazala da je na 15. metru glina, kao i da će se raditi specifična metoda obezbjeđenja temeljne jame. 

„Materijal mora da bude nepropusan, a svojevrsnom oplatom omogućiće se da se taj dio, gdje se budu radile stope, temelji budućeg pothodnika, obezbijedi od vode, a pumpe će omogućiti i kvalitetno izlivanje temelja“, kazao je Aprcović. 

Kako je naznačio, u Crnoj Gori postoje kompanije koje mogu da realizuju ovako zahtjevne projekt. 

„Imamo naše sugrađane iz kompanije „BRIV Construction“, koji su radili niz investicionih aktivnosti na ovom našem području (Porto Montenegro, Porto Novi, Luštica Bej), gdje su svi ti poslovi bili pod vodom i ništa nije sporno da kroz sve što smo sagledali i što je struka rekla, prisupimo gradnji pothodnika koji će po mom sudu vrlo brzo biti u funkciji“, kazao je Aprcović.

 Period gradnje pothodnika ispod magistrale na rivi, koji bi trebalo da smanji saobraćajne gužve, je 130 dana, a saobraćaj neće biti u prekidu. Investicija je po projektu „teška“ 1.620.000 EUR. 

Po javnom pozivu za ovaj projekat javila su se dva ponuđača. Jedan sa ponudom od 1,9, a drugi od blizu 1,4 miliona . 

„Normativi u gradnji kažu da može biti određenih prekoračenja koja mi želimo da svedemo na najmanju moguću mjeru“, dodao je Aprcović.

 Na pitanje o gradnji kanalizacionog sistema od Markovg rta do hotela Splendido na Prčanju,  naznačio je „inicijativu  predstavnika MZ Prčanj“, koji su izričito tražili odgovor po mogućnosti realizacije ovog projekta.

 „Ne radi se samo o kanalizaciji već i o zamjeni vodovodnog sistema, kako se put ne bi ponovo raskopavao. Urbanističko- tehnički uslovi treba da budu brzo završeni. Revidiranje projektno-tehničke dokumentacije je u toku i ono što su predviđanja za sistem koji je vezan za odvođenje otpadnih voda sa teritorije Perasta i Risna, zajednio sa poboljšanjem vodosnabdijevanja od Veriga prema Morinju zamjenom cijevi, težak je 13 miliona EUR. Kroz „skrining“ do kraja decembra 2019. ćemo imati dio toga granta na nivou  od 4,8 miliona EUR. Uz onaj odobreni od 4,4 miliona, što je 9,1 milion, ostaće nam nekih 3,8 miliona potrebnih srtedstava za završetak kompletnog projekta“, kazao je Aprović.

 Na nivou projekta „Poboljšanja komunalne infrastrukture na prostoru Zapadnog Palkana“, očekuje se da Kotor privuče značajna sredstva, čime bi se zaokružilo finansiranje ovog izuzetno značajnog infrastrukturnog kapitalnog objekta. 

„Očekujem da će najkasnije početkom februara biti raspisan međunarodni javni poziv i odabir izvođača radova. Kako sredstva moraju biti angažovana najkasnije do kraja 2020. za očekivati je da u septembru krene gradnja kanalizacionog i zamjena postojećeg vodovodnog sistema, ne zanemarujući činjenicu da u u dijelu vodovoda od Veriga do Morinja imamo cementno-azbestne cijevi koje moraju biti promijenjene, čime će se omogućiti bolje snabdijevanje ovog dijela opštine“, rekao je Aprcović. 

Reprizu emisije Radio Kotora „Pitajte gradonačelnika“, možete slušati večeras od 20 i 30.

Podijeli na: