Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

23.12.2019
1507

APRCOVIĆ: POTHODNIK U APRILU

“Ono što je najavljeno u prethodnom periodu i što je izazvalo budnu pažnju, kako Kotorana tako i cijele crnogorske javnosti, jeste gradnja pothodnika koji će, po mom dubokom sudu, smanjiti gužve u saobraćaju, prije svega kolskom iz razloga što gradnjom objekta imamo namjeru da upravljamo pješačkim saobraćajem. Odnosno da ga kanališemo kompletno ka pothodniku", kaže za Radio Kotor predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović. 

On je podsjetio da je ove godine preko 600.000 turista posjetilo Kotor kruzerima, te da najveću gužvu i u kolskom i u pješačkom saobraćaju stvaraju upravo turisti sa kruzera. 

“U prethodnom periodu smo održali više sastanaka sa projektantima, izvođačima, te građevinskim, arheološkim i konzervatorskim nadzorom i odradili smo dio dodatnih ispitivanja u smislu kontrole plana kojim će se raditi pothodnik, odnosno temeljna jama. Kako smo došli do vodonepropusnog dijela, stekli su se neophodni preduslovi da upravo sa onim što i preporučuje dio projekta, koji se odnosi na statiku budućeg pothodnika, zaokružimo na način da preduprijedimo bilo kakvu negativnu radnju koja se može desiti prilikom izgradnje samog pothodnika.

 Uz pribavljenu prethodnu saglasnost projektanta iz Podgorice, proteklog petka smo već prenijeli neophodan dio sredstava za kupovinu dva para pokretnih stepenica koje će opsluživati pothodnik” – navodi Aprcović, ističući da je vrijednost stepenica 263.000 eura.

Kako navodi, rok za igradnju i isporuku predmetnih stepenica je sedam nedjelja. 

“U razgovoru sa izvođačima radova smo dogovorili da, prilikom izgradnje pothodnika, ne dolazi do obustave saobraćaja. Radiće se segmentno prvo jedna traka, pa druga. Ono što treba da uradimo u narednih sedam dana jeste da razgovaramo sa izabranim izvođačima radova na fontani koja se nalazi neposredno ispod zidina Starog grada u Kotoru, kako bi taj projekat bio zaokružen i kako bismo uže urbano jezgro oplemenili na način da ćemo dobiti jednu kvalitetnu, adekvatnu fontanu i da će to suštinski predstavljati recepciju svih onih koji posjećuju naš grad i putem kruzera, ali i izletnicima koji u velikom broju posjećuju Kotor”, ocjenjuje Aprcović. 

Prema njegovim riječima, rok za završetak radova je 130 dana. 

“U razgovoru sa izvođačima radova dogovoreno je da dinamika izvođenja radova bude usaglašena sa nama kao investitorima. Za očekivati je da će izvođač radova učiniti maksimum napora kako bi se radovi izvodili tokom cijelog dana i kako bismo već negdje početkom, ili polovinom aprila, po mom dubokom sudu, imali okončane radove na pothodniku i ono što sam prethodno istakao - pravu recepciju grada, pravu sliku Kotora za sve one koji dolaze kruzerima, odnosno autobusima u Kotor, a našim sugrađanima omogućili bolji kolski saobraćaj, odnosno bolju protočnost saobraćja kroz grad”, zaključuje Aprcović.

Podijeli na: