Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

06.03.2020
1178

APRCOVIĆ: POTHODNIK NIJE PROJEKAT DPS-a VEĆ STRUKE I BIĆE ZAVRŠEN

Pothodnik nije projekat DPS-a već struke i biće završen najdalje do 15. jula ove godine, ocijenio je predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović gostujući u današnjoj emisiji Radio Kotora „Pitajte gradonačelnika“ 

Problem sa ispumpavanjem vode, o čemu je, kao i o tome da  izvođenje radova po glavnom revidiranom projektu više nije moguće, izvođač radova Briv Construction nedavno obavijestio investitora, Direkciju za uredjenje i izgradnju Kotora, oijenjen je od strane opozicije kao potvrda da je riječ o nelegalnom poslu u koji se nije trebalo ulaziti, “prosipanju” budžetskih sredstava, da je ugrožena cijela riva… Traži se i lična odgovornost  Aprcovića. Sa druge strane, vladajuća DPS saopštava da su radovi, prekinuti uslijed loših vremenskih prilika i promjene metodologije rada u jednom dijelu gradilišta, juče nastavljeni. 

„Politički protivnici se služe gebelsovskim metodama. Očigledno u nedostatku argumentacije probaju plasiranjem lažnih informacija stvoriti pogrešnu sliku kod naših sugrađana o dijelu investicionih aktivnosti koje se obavljaju na nivou opštine Kotor prethodnih mjeseci, naročito intenziviranih prethodnih dana. Vrlo brzo će se, nakon stavljanja u funkciju, vidjeti efekti  ovog projekta. Sva prekoračenja, ukoliko ih bude, ići će kroz zakonsku proceduru“, kazao je Aprcović, naznačivši da će pothodnik, čija je projektantska vrijednost 1.610.000 EUR, najdalje biti gotov do 15. jula, a da će dio magistrale iznad biti asfaltiran 23. juna. 

Za pokretne stepenice biće omogućeno alternativno napajanje, tako da zastoja u radu objekta, kroz koji se za šest mjeseci planira prolazak 610.000 ljudi, neće biti. 

„Pothodnik je preporuka struke o onome što tretira upravljanje saobraćajem u Kotoru. Realizacija je počela 2014. a vrlo brzo, nakon stavljanja u funkciju, vidjeće se efekti. Sva prekoračenja, ukoliko ih bude, ići će kroz zakonsku proceduru“, kazao je Aprcović.

 Dodaje i da je izradnja izuzetno značajnog infrastrukturnog projekta, vrlo zahtjevan posao. 

„Bilo je problema i nema ništa novo u smislu obraćanja izvođača Briv Construction-a koji je to dužan da uradi u skladu sa zakonom. U subotu smo imali sastanak i sa prof. dr Radoslavom Markićem iz Zagreba i došli smo do rješenja. Radovi su intnezivirani i, na žalost političkih oponenata, biće završeni. Podvlačim da ideja o projektu pothodnika datira iz 2014. godine, da su donesene adekvatne skupštinske odluke. U skladu sa konzervatorskim uslovima urađen je izvedbeni glavni projekat i za njega je, podvlačim, dobijena saglasnost od strane Uprave za zaštitiu kulturnih dobara. I projekti manje težine u odnosu na pothodnik iziskuju svakodnevne razgovore između projektanta, izvođača radova, investitora, nadzora, geomehanike koja nam treba dati odgovore na prodore vode u temeljnu građevinsku jamu. To je otklonjeno, a iz razgovora sa izvođačem radova želim da podijelim informaciju da će radovi biti okončani do 15. juna. Zastoja je bilo i zbog kišnih dana”, kazao je Aprcović. 

Osnovna namjena pothodnika je kvalitetno upravljanje pješačkim saobraćejem. 

“Da sve naše posjetioce koji trebaju da dođu u Kotor kanališemo kako bi omogućili normalnij kolski propust preko jedine saobraćajnice – jadranske magistrale, gdje se na kolovoznoj traci pješaci zadržavaju 80 % , kolski saobraćaj 20% vremena, a treba da bude obrnuto“, kazao je Aprcović. 

On je naznačio da će objekat, kada se završi, biti prava „recepcija grada“, i da do tada neće biti zastoja u saobraćaju. 

„Ponavljam, projekat je urađen u skladu sa najvećim standardima i domenima struke. Projekat statike i temeljne građevine radio je prof. dr  Radoslav Markić sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a geomehanička istraživanja najreferentniji stručnjaci sa nivoa Crne Gore“, kazao je Aprcović, dodavši da su  angažovani i novi stručnjaci među kojim i prof dr Zvonko Tomanović. 

Najavio je i ubrzan rad na realizaciji privremenog rješenja za parking kod bivše Autoboke, kako bi se do 1. aprila, kada se Luci Kotor A.d. predaje prostor na rivi, stvorli preduslovi da se pored automobila parkiraju i izletnički autobusi i onemogući zasutavljanje u kontakt zoni. 

Reprizu emisije „Pitajte gradonačelnika“ možete slušati večeras o 20 i 30.

Podijeli na: