Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

20.02.2020
1020

APRCOVIĆ: KOTORSKIM PENZIONERIMA SMO PONUDILI DVIJE MOGUĆE LOKACIJE ZA IZGRADNJU STANOVA

Predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović najavio je pomoć lokalne uprave u rješavanju stambenog pitanja za penzionere. 

Obraćajući se prisutnim na današnjoj Skupštini Udurženja penzionera Kotor, Aprcović je kazao da će nakon usvajanja Prostorno urbanističkog plana, za ove potrebe biti obezbijeđen komunalno opremljen plac. 

,,Gorući problem u opštini Kotor je što su mnogi penzioneri otišli, ostvarili starosne penzije, a nisu riješili stambeno pitanje. Penzionerima smo za sad ponudili dvije lokacije za izgradnju stanova. Nakon što bude usvojen Detaljni urbanistički plan Udruženju penzionera ćemo dodijeliti plac sa obezbjeđenim komunalnim opremanjem. Prema mojim saznanjima ima preko 100 penzionera iz naše opštine koji nemaju riješeno stambeno pitanje“, istakao je Aprcović. 

On je dalje kazao da je planirano pokretanje dnevnog centra za stare, za koji je Opština već opredijelila prostor u Rakitama i novčana sredstva za tu namjenu u iznosu od 25 000 eura. 

,,Koncept će korisnicima omogućiti adekvatnu njegu. Planirano je da, prema onome što jesu potrebe penzionera, oko 30 iz najugroženije kategorije imaju obezbjeđen jedan obrok. Po prvi put ove godine smo uveli senior karticu i za to je predviđeno oko 40.000 eura U pregovorima smo sa određenim marketima, privatnim medicinskim ustanovama i apotekama, a korisnici ovih kartica će imati određeni popust. Vidjećemo kako će to funkcionisati ove godine da bi za narednu opredjelili veća sredstva“, dodao je Aprcović.

Predsjednik Udruženja penzionera Kotor Pero Milošević je rekao da je u osam mjesnih udruženja i šest stalnih komisija radno angažovano 60 penzionera. 

„Po najnovijim statističkim podacima naše Udruženje ima 4.896 penzionera, a dominiraju starosni. Slijede invalidski penzioneri (681), dok je 1.060 primaoca porodičnih penzija. Prosječna penzija članova Udruženja je 328 eura. Konstantno radimo na dodjeli pomoći penzionerima koji su u težem materijalnom položaju. S obzirom na životne troškove nismo zadovoljni visinom penzije, ali se nadamo da će tokom godine doći do povećanja“, poručio je Milošević. 

Skupštini Udruženja penzionera prisustvovao je i direktor Fonda PIO Crne Gore Dušan Perović koji je prisutne upoznao sa situaciom u penzijskom sistemu u Crnoj Gori. 

,,Fond trenutno isplaćuje 130.245 korisnika prava, od toga 120.000 u Crnoj Gori. Ostatak na osnovu sporazuma sa 24 države isplaćujemo korisnicima u ostalim državama Evrope“, kazao je Perović, dodaši da je posječna penzija u Crnoj Gori 329,25 eura. 

U toku su aktivnosti na pripremi Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, koji će između ostalog  obuhvatiti određene kategorije i adekvatnije pristupiti u riješavanju određenih zakonskih riješenja. 

„Nadamo se da će ovaj zakon biti usvojen tokom prvog kvartala ove godine“, kazao je Perović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza penzionera Crne Gore Branko Vešović. 

U Crnoj Gori radi 25 opštinskih udruženja penzionera u okviru kojih je 277 mjesnih udruženja. 

Dnevni red skupštine:

Usvajanje zapisnika ssa predhodne sjednice održane 20.02.2019. godinu

Razmatranje i usvanje izvještaja o radu udruženja za 2019.godinu

Razmatranje i usvajanje finansijskog izvještaja za 2019.godinu sa izvještajem nadzornog odbora

Razmatranje i usvajanje popisa osnovnih sredstava i sitnog invetara za 2019.godinu sa izvještajem komisije

Razmatranje i usvajanje programa rada Udruženja za 2020.godinu

Razmatranje i usvajnje finansijskog plana Udruženja za 2020.godinu

Podijeli na: